Optimaal wegontwerp voor het openbaar vervoer

Uit mobiliteitsbrief 196 - Richtlijnen voor wegontwerp

Hoe kan je een weg zo ontwerpen dat de bussen geen doorstromingsproblemen ondervinden? En hoe ziet een toegankelijke halte eruit? De Lijn geeft richtlijnen en tips in enkele gidsen.

bus.jpgParkeerplaatsen versmallen de rijweg en zorgen soms voor doorstromingsproblemen van het openbaar vervoer en zwaar vervoer. In de gids voor doorstroming van De Lijn vind je vele tips en inzichten om hier een mouw aan te passen bij een herinrichting.

Bushaltegids en gids toegankelijke haltes

De inrichting van haltes is een bevoegdheid van de wegbeheerder. De bushaltegids en de gids toegankelijke haltes van De Lijn geven richtlijnen om haltes toegankelijk te maken, zodat alle reizigers er zelfstandig en probleemloos kunnen op- en afstappen. Door de algemene richtlijnen van De Lijn te volgen bij de aanleg of herinrichting van openbaarvervoerhaltes voor bussen en trams, werk je als lokale overheid mee aan een toegankelijker openbaar vervoer.

Gids voor doorstroming

De gids voor doorstroming is een gids van De Lijn met inspirerende oplossingen om trams en bussen vlotter te laten rijden. De gids biedt standaardoplossingen om doorstromingsproblemen van het openbaar vervoer op te lossen. Je vindt er onder meer de wegbreedtes die nodig zijn om verschillende voertuigen van De Lijn vlot te laten rijden. Ook de draaicirkels die bussen nodig hebben bij het keren of op rotondes komen aan bod, net als informatie over busstroken en busbanen.