Pasklare methodiek voor meer uniforme MOBER's

Uit mobiliteitsbrief 189 - Mobiliteitseffectenstudies

In het vernieuwde ‘Richtlijnenboek MOBER’ staat een reeks praktische ‘methoden en technieken’. Ze zijn een leidraad voor iedereen die een MOBER maakt of de kwaliteit ervan beoordeelt.

07_WillemsJoris1JDB.jpgJoris Willems, PCVO Limburg: “We maakten een checklist met 50 aandachtspunten voor lokale overheden.

“Vroeger zat er weinig systematiek in de opbouw van MOBER’s. Er was wel een richtlijnenboek, maar met weinig praktische richtlijnen. Dat uitte zich vaak in de kwaliteit: sommige MOBER’s gingen zeer ver en bevatten veel details, andere bleven beperkt.” Dat zegt Joris Willems, verkeerskundig adviseur en lector Verkeerskunde aan het PCVO Limburg. “De tijd was dus rijp om enkele vaak gebruikte methoden voor een MOBER te verduidelijken en ter beschikking te stellen. Dat deden we in het nieuwe richtlijnenboek.”

Voor iedereen

Concreet beschrijft het boek enkele eenvoudige methoden en technieken die iedereen kan toepassen. Ze geven richting aan studiebureaus of projectontwikkelaars die een MOBER maken én aan overheidsinstanties en vergunningverleners die de kwaliteit ervan moeten beoordelen. “Zo maakten we bijvoorbeeld een grafiek om de gemiddelde wachttijd bij een bepaalde verkeersintensiteit af te lezen. Daarmee kan men de verandering van de oversteekbaarheid eenvoudig beoordelen”, zegt Willems. “Speciaal voor de overheden maakten we ook een checklist met 50 aandachtspunten om de kwaliteit van een MOBER te controleren. Die checklist moet opgevat worden als inspiratie, het is zeker geen instrument om een MOBER op basis van punten af te keuren.”

Geen verplichting

De methoden in het handboek zijn richtlijnen, en dus geen verplichtingen. “Dat betekent dat andere methoden ook nog gebruikt mogen worden. Creativiteit en de ontwikkeling van nieuwe methodieken moedigen we zelfs aan. Wie een andere methodiek gebruikt, moet die wel verantwoorden in de MOBER. En hopelijk kan die dan worden meegenomen in een toekomstige herziening van dit richtlijnenboek.”

Meer info

De methoden en technieken vindt u in deel 3 ‘Gereedschapskist’ van het Richtlijnenboek MOBER . De Checklist staat in deel 2.