Praktische info graduaatsopleiding verkeerskunde

Uit mobiliteitsbrief 207 - Praktijkopleidingen mobiliteit

Hogeschool VIVES en Hogeschool PXL bieden de graduaatsopleiding verkeerskunde aan. Deze opleiding is er voor mensen die zich verder willen specialiseren, maar ook voor mensen die zich willen herorïenteren. Er zijn kleine verschillen tussen beide hogescholen, maar ze behandelen dezelfde onderwerpen en beantwoorden aan dezelfde eindtermen.

207-tabelnieuw.jpg

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is er voor mensen die zich verder willen specialiseren, maar ook voor mensen die zich willen herorïenteren. Als je een diploma secundair onderwijs hebt, krijg je rechtstreeks toegang tot de opleiding. Beschik je niet over een diploma secundair onderwijs, dan kan je toelating krijgen tot de graduaatsopleiding als je met goed gevolg een competentieproef aflegt.

Diploma

Wie afstudeert van de graduaatsopleiding verkeerskunde en mobiliteit mag zichzelf ‘verkeerskundige’ noemen. Stilaan is dit een (verdoken) knelpuntberoep. Er is enorm veel vraag naar professionals rond mobiliteit en verkeer. Het diploma ‘verkeerskundige’ is van het type hoger onderwijs (HBO5), het vroe­gere hoger onderwijs voor sociale promotie. Dit geeft toegang tot het niveau B+ in over­heidsdiensten.

Werkveld

Het takenpakket voor verkeerskundigen is zeer divers. Een verkeerskundige moet in staat zijn het gehele werkveld te overzien en als coördinator tussen verschillende discipli­nes en deelterreinen op te treden. Personen met het graduaatsdiploma vinden we terug in allerlei organisaties: openbare besturen (federale en Vlaamse overheid, en lokale besturen), de geïntegreerde politie (lokale en federale politie), bedrijven en organisaties uit de vervoerssector, studiebureaus, onderwijs­instanties, erkende rijscholen, De Lijn, rijscho­len, belangenverenigingen, …

Opleidingscheques en Vlaams opleidingskrediet

Deze opleiding kan je volgen met opleidingscheques of met Vlaams opleidingskrediet. Heb je al een graduaats-, bachelor- of mas­terdiploma? Dan kan je de opleiding alleen volgen indien een loopbaancentrum verklaart dat ze noodzakelijk is voor de uitvoering van je persoonlijk ontwikkelplan (POP). Dat gebeurt met een ‘attest loopbaanbegeleiding’. Meer info over opleidingschecques vind je op www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers .

Opleidingsverlof

Deze opleiding van het hoger onderwijs geeft recht op opleidingsverlof als dit je eerste graduaatsopleiding is. Heb je al een gradu­aatsdiploma op zak? Dan krijg je alleen oplei­dingsverlof als een loopbaancentrum via een ‘attest loopbaanbegeleiding’ verklaart dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van je persoonlijk ontwikkelplan (POP). Heb je al een job? Dan kan je wellicht ook aan­spraak maken op educatief verlof.

Kijk hier voor info over de opleiding bij VIVES, hier voor inschrijvingen of neem contact op met koen.vandenberghe@vives.be of bel 0485 93 01 35

Kijk hier voor meer info over de opleiding bij PXL Hasselt, hier voor inschrijvingen of neem contact op met joris.willems@pxl.be of sven.lieten@pxl.be