Retie : Doortrekking fietspad vult missing link op

Uit mobiliteitsbrief 186 - Kwaliteitszorg

Een extra stuk fietspad van 300 meter in Retie zorgde voor een grote meerwaarde in een fietspadenproject. “De missing link maakt van de fietspaden tussen Retie en Mol een veilig aaneengesloten netwerk en biedt vandaag ook een grote toeristische meerwaarde voor onze gemeente’, aldus burgemeester Patrick Geuens.

Retie_GeuensPatrick7603JDB.jpgBurgemeester Patrick Geuens: “Fietsers hebben nu een comfortabele en veilige fietsverbinding vanuit het centrum tot aan de Abdij van Postel, 8 km verderop.

In 2007 heropende Retie het dossier om langs de N123 een vrijliggend dubbelrichtingsfiets­pad aan te leggen aan de zuidkant van de weg. Het fietspad sloot in de oorspronkelijke plannen al aan op het bestaande dubbel­richtingsfietspad richting Retie-centrum. De kwaliteitsadviseur (destijds nog ‘auditor’) beoordeelde het project en de gemaakte keu­zes voor een dubbelrichtingsfietspad, de inbui­ging en breedte van de berm als kwalitatief goed. Het advies luidde wel om het dubbel­richtingsfietspad door te trekken tot aan de grens met Mol. Daar kon het fietspad immers aantakken op een bestaand en druk gebruikt toeristisch netwerk, dat onder meer verder loopt naar de Abdij van Postel. Het ging om een doortrekking van 300 meter. Alle partijen waren meteen enthousiast over het voorstel tot doortrekking, en deze aanpassing is dan ook uitgevoerd.

Toeristische trekpleister

Burgemeester Patrick Geuens: “De extra 300 meter fietspad lopen door natuurgebied. Dat maakte het dossier wel complexer, onder meer door discussies over het materiaalge­bruik en het feit dat het fietspad deels over privé-eigendom werd aangelegd. Het fietspad kan deels beschouwd worden als een privé­weg met openbaar karakter. De 300 meter fietspad op de missing link zijn dan ook iets later aangelegd dan de rest van het fietspad. Maar dankzij de doortrekking is het pad van­daag een veilig alternatief voor de functionele fietsverbinding langs de N123. Dankzij de extra meters fietspad voorkomen we bovendien een gevaarlijke fietsoversteek. Fietsers kunnen sinds de aanleg vanuit het centrum van Retie helemaal naar Postel fietsen – zo’n 8 km – langs een comfortabel en vrijliggend fietspad dat deels door natuurgebied loopt. Het fiets­pad maakt ondertussen deel uit van het fiets­knooppuntennetwerk en is een belangrijke toeristische trekpleister in onze regio.”