Sint-Truiden kiest voor een duurzaam elektrisch wagenpark

Uit mobiliteitsbrief 175 - Elektrische voertuigen

Door in het eigen wagenpark te kiezen voor elektrische voertuigen, kunt u als lokale overheid het goede voorbeeld geven. “Bovendien is het goedkoper”, zegt burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden. De stad verving een jaar geleden haar hele wagenpark door elektrische voertuigen.

sint-truiden _3081.jpgSint-Truiden deed in januari van vorig jaar 31 oude wagens van de hand, en verving ze door 22 nieuwe elektrische voertuigen: vijf personenwagens en zeventien lichte bedrijfsvoertuigen. Door te kiezen voor een elektrische vloot, zal er jaarlijks 68 ton minder CO2 uitgestoten worden.

Burgemeester Veerle Heeren bekijkt elektrisch rijden dan ook als een win-winsituatie: “Elektrisch rijden is als stadsbestuur veel goedkoper dan mechanisch rijden. De aankoop van de elektrische wagens leidt tot een besparing van 80.000 euro per jaar. Dat komt ook omdat we met een poolsysteem werken waardoor de wagens zoveel mogelijk gedeeld worden door de medewerkers. Zo zullen we 20 % minder kilometers rijden in vergelijking met vroeger. Op deze manier konden we ons wagenpark aanzienlijk verkleinen. Door te kiezen voor elektrische voertuigen geeft de stad bovendien een duidelijke signaal aan de inwoners en lokale bedrijven om te kiezen voor duurzaam vervoer.”  Binnenkort komen er ook 24 laadpalen bij in Sint-Truiden en omliggende dorpen. Zo wil het stadsbestuur extra aanmoedigen om over te stappen naar elektrische voertuigen.