Slimme boxen voor levering pakjes in Mechelen

Uit mobiliteitsbrief 182 - Stedelijke logistiek

Hoe kunnen slimme boxen de goederenstroom in een stad verduurzamen? Mechelen zoekt het uit in een proefproject van zes maanden.

slimmebox.jpgVia een app kan iedereen gratis toegang krijgen tot de slimme boxen.

Afgelopen zomer plaatste Mechelen in het kader van een proefproject slimme boxen op twee locaties in de stad: één in het centrum en één aan de randparking. Een slimme box is een lockersysteem dat gebruikers toelaat om hun (online) aankopen te ontvangen, te bewaren, te laten leveren of door te geven. Met het project wil Mechelen onderzoeken of het de goederenstroom naar het centrum efficiënter kan laten verlopen door het aantal bewegingen voor goederentransport op verschillende vlakken te verminderen:

  • E-commerce. Levering van online aankopen kunnen in de lockers geleverd worden om mislukte leveringen (mensen die niet thuis zijn) te voorkomen. Zo wordt een nieuwe aanbieding van een aankoop vermeden en daalt het aantal transportbewegingen voor aflevering. De koper kan het pakketje ophalen uit de locker wanneer het hem past.
  • First mile. Wanneer een klant bij een handelaar in het winkelcentrum iets wil kopen dat niet op voorraad is, dan kan de klant dit bestellen en kan de handelaar het ter beschikking stellen in het lockersysteem aan de stadsrand. De handelaar zou dit zelfs door een fietskoerier kunnen laten leveren. Zo wordt vermeden dat de klant het stadscentrum inrijdt voor het ophalen van zijn aankoop.
  • Last mile. Het lockersysteem biedt de mogelijkheid aan handelaars in het autoluwe gebied om kleinere pakketjes te laten leveren buiten de venstertijden. De handelaar zelf of een fietskoerier kan de levering dan gaan ophalen wanneer het hem uitkomt. Ook zo kunnen ritten voor levering aan handelaars in de stadskern vermeden worden.

Gratis

Via het systeem van slimme boxen worden er dus minder overbodige kilometers gereden door leveranciers en toch krijgen handelaars, bewoners en werknemers in de stad meer flexibiliteit voor het bezorgen en ophalen van pakketten. De Slimme Box is een open systeem dat door iedereen gratis gebruikt kan worden. Daarvoor werkt de Stad Mechelen samen met een technologiebedrijf. Het enige wat men nodig heeft is een smartphone om zo te kunnen inloggen op de app. Via de app worden zes maanden lang ook enkele gegevens bijgehouden die zullen helpen om het project te evalueren: het aantal geregistreerde gebruikers, de bezettingsgraad, het gebruik van de verschillende vakken, de tijd dat een pakketje in de box blijft liggen en welke koeriers erin geleverd hebben.

Meer info: www.mechelen.be/haal-alles-uit-de-kast