Speed pedelecs op jaagpaden

Uit mobiliteitsbrief 181 - Fietssnelwegen

Op sommige stukken jaagpad - met aangepaste signalisatie - zijn speed pedelecs toegestaan. In de loop van 2018 zal De Vlaamse Waterweg nv deze aanpak evalueren en eventueel uitbreiden naar andere jaagpaden die ook fietssnelweg zijn.

Speed pedelecs (bromfietsen klasse P) worden in eerste instantie uitsluitend toegestaan op stukken jaagpad die zijn ingeschakeld als fietssnelweg, op voorwaarde dat zij zich houden aan de geldende maximumsnelheid van 30 km/u op jaagpaden. Op de plaatsen waar speed pedelecs zijn toegestaan, voorziet De Vlaamse Waterweg nv aangepaste signalisatie. In juni werd de signalisatie hiervoor aangepast op de Kanaalroute Zuid (Fietssnelweg F20), de Zenneroute (F1) en de Albertkanaalroute (F5, F72).

Buiten fietssnelwegen, en waar de noodzakelijke signalisatie nog niet werd aangepast, is het gebruik van speed pedelecs op de jaagpaden vooralsnog verboden. Mogelijk worden de trajecten met aangepaste signalisatie geleidelijk uitgebreid, afhankelijk van de staat van het wegdek en de inspanningen van de provincies om deze trajecten aan te duiden als fietssnelwegen. De Vlaamse Waterweg nv evalueert in 2018 of een uitbreiding naar de andere jaagpaden wenselijk is, rekening houdend met de primaire functie van het jaagpad, de veiligheid en het medegebruik.