Temse: aangepaste verkeerslichtenregeling verhoogt veiligheid fietsoversteekplaats

Uit mobiliteitsbrief 203 - Provinciale Commissie Verkeersveiligheid

Het kruispunt van de Rijksweg met de Doornstraat en de Gasthuisstraat in Temse heeft een dubbelrichtingsfietsoversteek. Om dat veiliger te maken voor fietsers en voetgangers besliste de PCV om de verkeerslichtenregeling aan te passen.

De dubbelrichtingsfietsoversteek over de N16 (Rijksweg) in Temse is vrij druk met meer dan 100 fietsers per uur tijdens de spitsuren. Omdat de conflicten tussen overstekende fietsers en linksafslaande voertuigen een veiligheidsrisico waren, besloot AWV om dit kruispunt op de agenda van de PCV te zetten.

Microsimulatie

Om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen over de lichtenregeling aan het kruispunt, liet AWV verschillende scenario’s uitwerken in een microsimulatie. Daaruit bleek dat elke aanpassing aan de verkeerslichten gevolgen had voor de doorstroming. De aangepaste regelingen lieten in de simulaties duidelijk langere wachtrijen zien en de verliestijd steeg voor zowel de bus, de fietsers als de voetgangers. Toch besloot de PCV om de verkeerslichtenregeling aan te passen aangezien de veiligheid primeert.

Voorsorteerstroken

03_temse.jpgFietsers kunnen dankzij een aanpassing van de verkeerslichtenregeling veilig oversteken zonder conflicten met afslaande voertuigen.

Er werd een aparte groenfase ingevoerd waardoor alle bewegingen linksaf conflictvrij werden. Om de wachtrijen in de zijstraten te verkorten, adviseerde de PCV om de voorsorteerstroken op de lokale wegen te verlengen. Zo kan er meer verkeer tegelijk op het kruispunt toegelaten worden, waardoor de verkeersafwikkeling sneller gaat. In een van de zijstraten is ondertussen een verlengde voorsorteerstrook aangelegd, in de andere moet de verkeerssituatie nog geëvalueerd worden.

Communicatie

De gemeente en de PCV vonden het belangrijk om naar de burger duidelijk te communiceren over deze aanpassingen. Er werd een gezamenlijk persbericht uitgestuurd en daarnaast heeft de gemeente gecommuniceerd via sociale media, de gemeentelijke website en wekelijkse gemeenteberichten in een plaatselijke krant.