Tien interessante richtlijnenboeken van het AWV

Uit mobiliteitsbrief 196 - Richtlijnen voor wegontwerp

Wil je een nieuw fietspad aanleggen in jouw gemeente? Of een voetpad verbreden? Nieuwe openbaarvervoerhaltes aanleggen? Vraag je je af of er richtlijnen bestaan over de inrichting van een schoolomgeving? Goed nieuws: het Agentschap Wegen en Verkeer bundelt heel wat informatie en richtlijnen over verschillende aspecten van wegherinrichting in haar vademecums en handboeken.

Toegangkelijkheid41TurnhoutGroteMarktJDBklein.jpgWelke hellingsgraden, materialen en stoepbreedte moet je voorzien zodat mensen met een beperking geen hinder ondervinden? Alle antwoorden vind je in het vademecum toegankelijk publiek domein.

1 Toegankelijkheid

Het vademecum toegankelijk publiek domein geeft tips en informatie om straten en pleinen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Dit boek legt bijvoorbeeld uit welke bewegingsruimte rolstoelen nodig hebben, welke hellingsgraden je best kiest, hoe oversteekplaatsen ingericht kunnen worden voor blinden en slechtzienden, welke afmetingen er minimaal nodig zijn voor parkeerplaatsen voor mensen met een beperking, waarom je voetpaden en wegsignalisatie moet onderhouden, …

2 Voetgangers

Het vademecum voetgangersvoorzieningen geeft richtlijnen over hoe je voetgangersvoorzieningen best aanlegt en onderhoudt. De richtlijnen houden ook rekening met toegankelijkheid. Je vindt er informatie over voetgangersroutes, netwerken, voetgangersgebieden, looproutes, ontsluitingsstraten, woonerven, voetgangerszones, speelstraten, trage wegen, voetgangersoversteken, signalisatie, maatvoering van voetpaden, materiaal- en kleurgebruik van voetpaden, verlichting, onderhoud, …

3 Fietsers

07_fietssuggestiestrook kortrijkKLEIN.jpgHet vademecum fietsvoorzieningen adviseert sinds 2017 om fietssuggestiestroken in okergeel aan te leggen.

Het vademecum fietsvoorzieningen is de absolute bijbel voor de aanleg en het onderhoud van fietsinfrastructuur. Dit vademecum dateert van 2002. In 2017 werd het voor de zesde keer geactualiseerd, onder meer de hoofdstukken over materiaalgebruik, fietssuggestiestroken en de richtlijnen voor paaltjes op fietspaden. Het vademecum geeft richtlijnen voor materiaal- en kleurgebruik van fietsinfrastructuur, verlichting van fietspaden, trillingscomfort, fietshellingen, fietskruisingen, fietsparkeren, fietsen in eenrichtingsstraten, fietssignalisatie bij werkzaamheden, onderhoud, winterdienst op fietspaden, … Het vademecum is ook het toetsingskader voor investeringen in fietsinfrastructuur en voor subsidies.

4 Schoolomgevingen

Het werkboek schoolomgevingen bundelt goede voorbeelden en methodieken om een schoolomgeving veiliger te maken. Het boek heeft drie onderdelen: educatie, sensibilisatie en handhaving. Dit is ook bekend als de 3E-benadering (Engineering, Education, Enforcement). Het doel is om het gewenste gedrag van de weggebruikers in de schoolomgeving te vergemakkelijken en het ongewenste gedrag moeilijker te maken.

5 Parkeren

In het vademecum duurzaam parkeerbeleid vind je alles om een duurzaam parkeerbeleid uit te bouwen. Je krijgt onder meer een antwoord op de vraag wat duurzaam parkeerbeleid inhoudt, hoe je een parkeeronderzoek kan voeren, hoe je een parkeerbeleid kan opstellen, welke mogelijkheden er bestaan voor het beheer en de handhaving van het parkeerbeleid, ontwerprichtlijnen en parkeersystemen, …

6 Motorrijders

In het vademecum motorrijdersvoorzieningen krijg je meer achtergrond over de specifieke behoeftes van motorvoertuigen en -rijders. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de textuur van het wegdek, de bochtstralen en de speciale noden voor verkeersdrempels waar regelmatig motorrijders voorbijkomen. Het vademecum schenkt onder andere aandacht aan het principe van de obstakelvrije zone.

7 Veilige wegen en kruispunten

Het vademecum veilige wegen en kruispunten is opgebouwd rond een beslissingsboom die helpt om de juiste kruispuntoplossing te kiezen. De verschillende mogelijkheden voor kruisingen komen aan bod, telkens met een uitgebreide beschrijving van de voor- en nadelen. Het boek stelt ook maatregelen voor naar aanleiding van verschillende soorten ongevallen.

8 Vergevingsgezinde wegen

Het handboek vergevingsgezinde wegen legt uit hoe je wegen kan aanleggen om de overlevingskansen van de bestuurder te verhogen wanneer die met zijn wagen van de rijstrook raakt.

9 Wegverlichting

LEDverlichting4JDBklein.jpg

In de lichtvisie van het Vlaamse Gewest is wit ledlicht de standaard.

Sinds 2014 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een lichtvisie voor gewestwegen waarmee ze streeft naar meer energiezuinige verlichting en minder lichthinder. In 2017 werd deze visie geactualiseerd. De lichtvisie verzamelt regels die bepalen welke wegsegmenten en conflictpunten je wel en niet moet verlichten. Daarvoor stelde het Agentschap Wegen en Verkeer beslissingsbomen, flankerende maatregelen en voorwaarden op. Het boek geeft ook richtlijnen voor de verlichting van voetgangers- en fietsvoorzieningen langs gewestwegen. Eenvoudig gesteld gaat de lichtvisie er vanuit dat er niet verlicht moet worden, tenzij er bepaalde voorwaarden zijn. Daarnaast geeft de lichtvisie veel achtergrondinformatie over de technologische aspecten van verlichting. Er bestaat ook een lichtvisie voor autosnelwegen.

10 Autosnelwegen

Het vademecum weginfrastructuur (VWI), deel autosnelwegen is het meest recente vademecum. Het bundelt richtlijnen voor het ontwerp van autosnelwegen, en focust onder andere op tracés, wegennetwerken, ontwerpsnelheid, knooppunten, aansluitingscomplexen, capaciteit, dwarsprofielen, tunnels, ...

Meer lezen?

Alle vademecums, handboeken en dienstorders van het Agentschap Wegen en Verkeer kan je downloaden op www.wegenenverkeer.be/documenten/ontwerprichtlijnen . Zit je toch nog met vragen over een wegherinrichting? Dan kan je altijd terecht bij de aanspreekpunten in je vervoerregio. Kijk voor de contactgegevens op www.basisbereikbaarheid.be .