Turnhout: Stalruimte voor buitenmaatse fietsen

Uit mobiliteitsbrief 177 - Fietsparkeren

Turnhout creëerde vorig jaar 100 extra fietsparkeerplaatsen op 9 verschillende plaatsen. Daarbij ging ook aandacht naar plaatsen voor buitenmaatse fietsen en bakfietsen.

turnhoutgeknipt.jpgAan het postkantoor van Turnhout is er vlakbij de ingang ruimte voorzien voor bromfietsen en buitenmaatse fietsen.

Begin 2016 realiseerde de NMBS een overdekte fietsenstalling voor bijna 500 fietsen aan het station in Turnhout. Daarvan werden 12 plaatsen voorzien voor buitenmaatse fietsen, voornamelijk bakfietsen. Bijkomend is er een plaats voorzien voor bromfietsen, zodat zij de voorziene ruimte voor bakfietsen niet hoeven in te nemen. “De bouw van deze nieuwe fietsenstalling gaf ons de kans om een aantal aangepaste fietsparkeerplaatsen te laten voorzien”, zegt Maarten Baeyens, consulent mobiliteit bij stad Turnhout. “In onderling overleg hebben we de afmetingen en de exacte locatie bepaald. De speciale fietsenrekken hebben een hoogte van 50 cm en een lengte van 200 cm. Er is een tussenafstand van 2 meter voorzien, zodat elke bakfiets 1 meter ruimte heeft om te parkeren.”

Aandachtspunten

“Na de plaatsing merkten we toch enkele aandachtspunten op”, zegt Maarten Baeyens. “Een hoogte van 50 cm bleek te laag om ook elders op het openbaar domein te gebruiken. Als er geen bakfietsen staan, bestaat immers de kans dat voetgangers - vooral blinden en slechtzienden - de fietsbeugels niet opmerken en erover vallen. Heuphoogte is in dit geval dus beter. Daarnaast merkten we op dat het op dit moment niet voor iedereen duidelijk is waarvoor de fietsenrekken dienen. Regelmatig staan er bromfietsen of gewone fietsen op deze plaatsen. Een duidelijkere aanduiding – bijvoorbeeld op de grond - lijkt noodzakelijk.”

Fietsnietje

“Op andere plaatsen op ons openbaar domein hebben we op dit moment geen aangepaste fietsenstallingen”, zegt Maarten Baeyens. “We gebruiken wel op verschillende plaatsen het type ‘fietsnietje’ met een tussenafstand van 120 cm. Als er geen gewone fiets tussenstaat, kan daar één bakfiets geplaatst worden. Aan het postkantoor in Turnhout, vlak voor de ingang, hebben we ruimte voorzien voor bromfietsen en buitenmaatse fietsen. Deze ruimte is voorzien door drie parkeerplaatsen af te bakenen met paaltjes. Op één parkeerplaats staan de fietsnietjes, de andere twee zijn vrij voor bromfietsen en buitenmaatse fietsen. Door de meestal korte duur van de bezoeken aan een postkantoor is gekozen om geen aangepaste fietsenstalling te voorzien. De vijf fietsnietjes bieden voor langere bezoeken, of indien gewenst, wel de mogelijkheid om de fiets ook vast te maken aan een fietsenstalling.”