Verkeersborden.Vlaanderen: Nieuwe verkeersbordendatabank vanaf 1 januari 2018

Uit mobiliteitsbrief 184 - Mobiliteitsdata

Vanaf januari 2018 is de nieuwe toepassing ‘Verkeersborden.Vlaanderen’ beschikbaar. In deze databank kunnen alle wegbeheerders de verkeersborden beheren in één centraal systeem.

2017-12-18_1135.jpgDeze foto toont een voorbeeld van een berekend snelheidsregime op basis van het Wegenregister en de snelheidsborden uit Verkeersborden.Vlaanderen.

Zowel het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) als steden en gemeenten zullen vanaf januari gegevens over verkeersborden kunnen aanpassen en raadplegen via de nieuwe toepassing Verkeersborden.Vlaanderen. Deze toepassing is ontwikkeld door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) en het AWV in samenwerking met 12 pilootgemeenten en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Bij de ontwikkeling ging veel aandacht naar gebruiksgemak. Zo zijn onder meer de mobile mapping-beelden al geïntegreerd en is er ook een gemeenschappelijke bordenbibliotheek beschikbaar die centraal beheerd wordt. Deze databank, gekoppeld aan het Vlaamse Wegenregister, vormt de basis voor de automatische afleiding van een snelheidskaart. Deze afgeleide snelheidskaart is beschikbaar voor alle wegbeheerders in de toepassing Verkeersborden.Vlaanderen.

Open data

Binnen het project Snelheid.Vlaanderen wordt ook ingezet op het beschikbaar stellen van deze gegevens als open data. Op dit moment worden de snelheidsborden én de afgeleide snelheidskaart van autosnelwegen en gewestwegen reeds via het pilootproject TN-ITS beschikbaar gesteld aan TomTom, Here en Openstreetmap (OSM). Daarbij worden voorgedefinieerde standaarden gebruikt. In 2018 zullen ook de gemeentewegen volgen, en zullen nog extra gegevens op die manier ontsloten worden. Ook al beseft iedereen dat de wegbeheerders nog heel wat werk voor de boeg hebben om hun historische achterstand weg te werken, toch betekent deze gestandaardiseerde en geautomatiseerde informatiedoorstroom van de wegbeheerders naar de kaartenmakers een belangrijke stap voorwaarts op vlak van samenwerking rond ITS, verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid.

Toekomst

De toepassing Verkeersborden.Vlaanderen kadert in het project Snelheid.Vlaanderen. Binnen dat project staan nog andere toepassingen op stapel. Zo komt er een koppeling van de aanvullende reglementen met Verkeersborden.Vlaanderen en gebeurt er onderzoek naar duurzame routering (verbod van zwaar vervoer, veiligheid in schoolomgevingen, ...). Er komen ook extra tools om de kwaliteit van de snelheidskaart verder te verbeteren.

Meer info

De toepassing Verkeersborden.Vlaanderen is vanaf januari 2018 beschikbaar, inclusief handleiding en instructievideo. De ‘oude’ Verkeersbordendatabank is nog raadpleegbaar tot eind december 2017. Voor bijkomende ondersteuning en vragen kan u terecht op verkeersborden@vlaanderen.be . Meer info op www.departement-mow.vlaanderen.be