Vijf strooiploegen houden Geel sneeuwvrij

Uit mobiliteitsbrief 191 - Winterdienst

Goede weersvoorspellers, uitgestippelde strooiroutes en enkele manuele sneeuwploegen zijn de ingrediënten voor sneeuw- en ijsvrije wegen in Geel.

IMG_3109.jpgJohan Wuyts, coördinator stedelijke werkplaats Geel: “We hebben twee vaste strooiroutes voor fietspaden en drie voor wegen.”

Enkele jaren geleden introduceerde Geel vijf vaste strooiroutes in haar winterdienst: twee voor fietspaden en drie voor wegen. “Dat is veel efficiënter dan ad hoc strooien”, zegt Johan Wuyts, coördinator van de stedelijke werkplaats Geel. “Op de strooiroutes liggen trajecten van het openbaar vervoer, fietsverbindingen, schoolomgevingen, industriezones, centrumstraten, rusthuizen, … Met deze vaste tracés geraakt elke inwoner in principe binnen een aanvaardbare straal op een gestrooide weg.” De stad informeert de inwoners over de routes via de gemeentelijke infokranten en de website. Bij hevig winterweer gebeurt dat ook via Facebook.

Vijf strooiploegen stand-by

DSC4054.jpgPekel is efficiënter en milieuvriendelijker dan droog zout.

“Dag en nacht staan vijf strooiploegen stand-by”, zegt Wuyts. “Het zijn stadsmedewerkers die zich vrijwillig hebben opgegeven. De drie strooiroutes voor de wegen zijn voorgeprogrammeerd. Het strooisysteem strooit dus automatisch de juiste dosissen op de juiste plaatsen. In functie van de wegbreedte past het systeem zich ook aan. Elke dag rond 15 uur beslist een leidinggevende of er gestrooid moet worden. Hij baseert zijn beslissing op de weersvoorspellingen van drie websites: buienradar , mil.be en het betalende agri.infoplaza.nl . De leidinggevende informeert ook de politie en de brandweer. Op de wegen strooien we altijd een mengeling van pekel en zout om het smeltproces te verkorten. Er is dan minder kans op verwaaiing. De pekel maken we zelf met een eigen installatie. Als er sneeuw ligt, maken de sneeuwploegen het wegdek eerst sneeuwvrij. Dan werkt het dooizout beter, maar duurt het wel langer om de route af te werken.”

Voetpaden

Geel mobiliseert ook haar personeel om de voetpaden rond de bib, het zwembad, het stadspark, de kerken, de kerkhoven, de scholen en de kinderopvang, … sneeuwvrij te maken. “De voetpaden strooien we manueel of mechanisch met borstels. We starten al om 7 uur aan de scholen. Elke strooiploeg doet 5 à 6 locaties. We zijn daar een voormiddag zoet mee”, aldus Wuyts.