Vlaanderen verankert participatie via regelgeving

Uit mobiliteitsbrief 208 - Participatie

De Vlaamse overheid is overtuigd van het belang van participatie en stimuleert dit principe in verschillende beleidsvelden via decreten en omzendbrieven. Zo ook voor mobiliteitsplannen en -projecten.

Het decreet van 26 april 2019 betreffende basisbereikbaarheid bepaalt dat er op elk niveau participatie moet worden voorzien. In haar omzendbrief MOW 2019/01 over de vervoerregiowerking verduidelijkt de Vlaamse overheid hoe zij die participatie ziet voor de opmaak of herziening van het regionaal mobiliteitsplan en voor ruimere, structurele participatie in de vervoerregio’s. Uiteindelijk zullen de vervoerregioraden deze concreet vorm geven en daarbij de te betrekken actoren en stakeholders afbakenen. De autonomie die daarbij aan de raden gegeven wordt, maakt dat er een gebiedsspecifieke aanpak mogelijk is.

Voor participatie op gemeentelijk niveau vind je info in het decreet van 22 november 2017 over het lokaal bestuur in een hoofdstuk rond participatie van de burger, gaande van klachten tot inspraak en volksraadpleging.

Alle decreten en de omzendbrief kan je bekijken op https://codex.vlaanderen.be .