"Wij gebruiken de gegevens in de databank bijna dagelijks"

Uit mobiliteitsbrief 206 - Inventarisatie verkeersborden

De databank met verkeersborden in Turnhout is helemaal up-to-date. De gegevens worden gebruikt voor beleidsvoorbereidend werk en voor praktische toepassingen.

04_karolienvdbroeck.jpgKarolien Van den Broeck, mobiliteitsdienst: “Door bordcodes te filteren kan je allerlei handige overzichten maken.”

Wanneer het gemeentecollege beslist om een verkeersbord te vervangen, verwijderen of verplaatsen, past de mobiliteitsdienst de databank meteen aan. “Bij de voorbereiding van elk gemeenteraadsbesluit of collegebesluit over verkeersborden voegen we een print van een plannetje uit de databank toe en een foto van de geplande situatie. Zo heeft iedereen de juiste informatie om beslissingen te nemen”, zegt Karolien Van den Broeck van de mobiliteitsdienst van Turnhout. “We krijgen regelmatig ook vragen uit de gemeenteraad, bijvoorbeeld om een overzicht van de zones 30 te maken, of over de omvang van de bebouwde kom. Via een filter op bordcode kunnen we dat gemakkelijk uit het systeem halen. Ook de locaties waar tonnagebeperkingen gelden kunnen we gemakkelijk inventariseren met de juiste bordcodes.”

Borden vervangen

Naast beleidsvoorbereidend werk gebruikt de mobiliteitsdienst de databank voor praktische toepassingen. “In de databank kunnen we zien welke signalisatie waar staat en op welke steunpalen. Daarmee kunnen we de opdrachten voor de technische dienst makkelijk voorbereiden zonder eerst ter plaatse te moeten gaan. Dat is handig wanneer we bijvoorbeeld bepaalde borden moeten vervangen, zoals we enkele jaren geleden gedaan hebben met de borden F1a en F1b in de bebouwde kom. Met enkele muisklikken konden we een volledige lijst aan de technische dienst bezorgen. Dezelfde werkwijze hebben we ook gehanteerd om alle locaties met borden F45 (doodlopende straat) op te zoeken, om er de stickertjes met voetganger en fietser op te plakken (doorlopende straat).”