Zemst: Dodehoeklessen in alle basisscholen

Uit mobiliteitsbrief 190 - Zwaar vervoer & veiligheid

In Zemst organiseren de gemeente en de lokale politie al twee jaar dodehoeklessen voor alle zesdejaars van de acht basisscholen. De mobiliteitsambtenaar geeft de theorie, de politie begeleidt de praktijklessen. Daarvoor gebruiken ze het draaiboek en de lespakketten ‘Veilig op weg’ van Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV).

190zemst.jpgMet ‘Veilig op weg’ geeft Zemst in 3 dagen 300 leerlingen les over de dode hoek.

“De lessen zijn beknopt zodat elke dag zes klassen aan bod kunnen komen. Op drie dagen bereiken we zo alle 300 zesdejaars”, zegt mobiliteitsambtenaar Katleen Delbeke. “We kiezen voor die leeftijd omdat kinderen het jaar nadien vaak alleen naar de middelbare school fietsen. We geven alle dodehoeklessen op één centrale plaats. In een uurtje tijd krijgen de leerlingen theorie, praktijk en een getuigenis van de transporteur. Met een filmpje worden vier vuistregels uitgelegd. De leerlingen mogen ook achter het stuur van de truck zitten. Zo kunnen ze zelf zien hoe beperkt het gezichtsveld van de chauffeur is. Het gemeentebestuur, de politie en de scholen zijn heel tevreden over deze aanpak.”

Tonnagebeperking

Zemst neemt ook andere maatregelen voor veiliger zwaar vervoer. Vorig jaar voerde de gemeente voor doorgaand verkeer een zonale tonnagebeperking van 3,5 ton in op lokale wegen. De lokale politie ziet zeer streng toe op de naleving ervan. Daarnaast streeft de gemeente zoveel mogelijk naar conflictvrije kruispunten. Na overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer krijgen fietsers en voetgangers op enkele kruispunten samen groen.