Oog voor lichthinder in Gent

Uit mobiliteitsbrief 103 - Verlichting

In 2004 won Gent een internationale prijs voor haar lichtplan en de verlichting van de site Gras- en Korenlei. Aandacht voor sfeer wordt er gecombineerd met rationele keuzes om lichtvervuiling te vermijden.

MOB10320F02 .jpg(foto: Johan Martens)
Philip De Roo, projectleider lichtplan Gent: "Wij kozen voor armaturen met een vlakke lichtkap om strooilicht te vermijden."

In haar lichtplan beperkt de stad Gent zoveel mogelijk lichthinder. Philip De Roo: "We gebruiken in Gent alleen nog maar warm wit licht voor de openbare verlichting. Dat geeft de beste zichtbaarheid en een juiste kleurweergave. We proberen ook zo veel mogelijk strooilicht te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor verlichtingsarmaturen met een vlakke lichtkap onderaan. De wegverlichtingsarmaturen en de projectoren die we voor de monumenten gebruiken hebben optieken die het licht exact brengen waar we het nodig hebben. In de binnenstad, en zeker in het voetgangersgebied, gebruiken we een scherende gevelverlichting omdat die meer sfeer creëert en de voetganger de volledige ruimte laat ervaren in plaats van alleen maar de verlichte rijweg. Ook de sociale veiligheid wordt er ingrijpend door verhoogd. Vanaf middernacht gaat de gevel- en monumentverlichting uit en wordt er overgeschakeld op de functionele wegverlichting."

Bewoners en bezoekers

MOB10320F01.JPG(foto: Niels Donckers - Lichtplan Gent)
Monumenten worden in Gent feeëriek verlicht. Om middernacht wordt alles gedoofd en gaat de functionele straatverlichting aan.

"Monumenten verlichten in een stad als Gent is een absolute must. Ze maken trouwens deel uit van het algemene lichtplan", zegt De Roo. "Toch houden we ook daar zoveel mogelijk rekening met lichthinder. Veel monumenten werden vroeger bijvoorbeeld frontaal verlicht vanaf de overzijde van de straat. Daar kregen we redelijk veel klachten over van de bewoners van die panden. Nu verlichten we belangrijke monumenten veelal vanuit de grond. Daarbij is het heel belangrijk dat de projectoren zeer goed gericht worden om zo weinig mogelijk lichtvervuiling te veroorzaken".

MOB10320F03.jpg 
Oude armaturen

MOB10320F04.jpg 
Nieuwe armaturen. (foto's: Johan Martens)
Gent vervangt systematisch oude verlichtingsarmaturen door nieuwe die minder strooilicht veroorzaken. De nieuwe verlichting geeft een warm wit licht en een natuurlijke kleur. De oude lampen verspreiden een geler licht.