Interview met Jan Vilain: "Het totaalplaatje telt"

Uit mobiliteitsbrief 104 - Onderhoud

MOB10402F01.jpg

"Goede, slijtvaste materialen kiezen bij de aanleg van straten en pleinen kan nadien veel tijd en geld besparen", dat zegt Jan Vilain van Steunpunt Straten.

(Foto: Danny Buyle)
Jan Vilain, Steunpunt Straten: "Kwaliteitsvolle materialen zijn vaak makkelijker te onderhouden."

Slim herinrichten

Een centrum herinrichten biedt dé kans om maximaal in te spelen op de noden van de voetganger. Ook al is het op het moment van de herinrichting misschien verleidelijk om te kiezen voor een goedkopere oplossing, wie aan kwaliteitsvolle herinrichting wil doen, kijkt beter wat verder. Jan Vilain: "Toegegeven, duurzame en slijtvaste materialen zijn vaak iets duurder, maar ze gaan ook veel langer mee, waardoor het prijskaartje op termijn geneutraliseerd wordt. En vergeet niet: wie voor onderhoudsvriendelijke materialen kiest, kan achteraf ook snoeien in de onderhoudskosten. Een mooi ingericht centrum met kwaliteitsvolle materialen zorgt ook voor een positieve indruk bij de burgers. Je moet dus altijd het totale plaatje bekijken."

Opbreken en heraanleggen

Jan Vilain: "Voor stoepen, straten en pleinen binnen de bebouwde kom zijn kleinschalige materialen doorgaans goed geschikt. Ze zijn slijtvast en – op voorwaarde dat ze goed werden (her)aangelegd – onderhoudsvriendelijk. Om ervoor te zorgen dat straatstenen na het opbreken in hun oorspronkelijke staat worden hersteld, kunnen steden en gemeenten een ‘code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ afsluiten. Zo verkleint de kans op slechte kwaliteit en extra onderhoudskosten na een heraanleg."

Meer info:

 

MOB10402F02.JPGMOB10402F03.JPGMarkeringen op asfalt slijten veel sneller dan markeringen die ingewerkt zijn met straatstenen.