Lier: de stad staat borg voor een minimale omzet

Uit mobiliteitsbrief 114 - Autodelen

Samen met Zwijndrecht is Lier de jongste Cambiostad. Het project ging er in maart 2010 van start met twee deelauto’s. Ook de stadsdiensten zullen er gebruik van maken.

MOB11421F01.JPG(foto Lier)
“De stad vertolkt een voorbeeldfunctie in het autodeelverhaal.” Jan Hermans, schepen van Mobiliteit Lier.

Op de Vismarkt, in het centrum van Lier, werden eind februari 2010 de twee parkeerplaatsen voor de eerste twee deelauto’s in gereedheid gebracht. Jan Hermans, schepen van Mobiliteit, schat dat bij de start in maart 2010 meer dan tien Lierenaars al abonnee zullen zijn van Cambio. De stad zal in de komende weken en maanden de inspanningen opdrijven om het initiatief nog breder bekend te maken. Zo was er op 4 maart 2010 alvast een informatievergadering en ook in het gemeentelijke informatieblad en via de website zal extra over het autodeelproject worden gecommuniceerd.

Naast de particuliere gebruikers zullen ook de stadsdiensten met de deelauto’s rijden. “De stad vertolkt hierin een voorbeeldfunctie”, verklaart Jan Hermans. “Vorig jaar reeds, nog voor de zomer, heeft het College beslist om met het oog op de eventuele start van Cambio twee oude dienstvoertuigen niet te vervangen. Nu de deelauto’s er komen, zal dat een mentaliteitswijziging vragen. We zullen meer moeten nadenken over ons verplaatsingsgedrag en de wagen op tijd moeten reserveren. We leggen de afspraken over het gebruik van de deelauto’s in een dienstnota vast.”

MOB11421F02.JPG(foto: Cambio)
Cambiowagens moeten gereserveerd worden, wat automatisch aanzet tot nadenken over het verplaatsingsgedrag. 

Lier staat zelf in voor het reinigen van de wagens maar het technische onderhoud is volledig voor rekening van Cambio. De stad staat ook borg voor een minimale ‘omzet’ per wagen per maand. Wordt dat bedrag niet gehaald door de particuliere gebruikers en de stadsdiensten samen, dan past Lier het verschil bij. De stad heeft er dus alle belang bij dat het project een succes wordt.


MOB11421F03.jpg