Sint-Niklaas: Extra busaanbod bij evenementen

Uit mobiliteitsbrief 125 - Duurzaam naar evenementen

Sint-Niklaas heeft een lange traditie van speciaal vervoer bij evenementen. Jarenlang nam de stad bijvoorbeeld de kosten voor gratis nachtvervoer op oudejaarsnacht voor haar rekening. Sinds 2005 zijn er ook speciale fuifbussen van en naar de jaarlijkse openluchtfuif. Dit jaar voorziet Sint-Niklaas voor het eerst ook bijkomend openbaar vervoer bij andere evenementen.

MOB12530F01.JPG(Foto: Sint-Niklaas)
Jurgen Goeminne, Mobiliteitsambtenaar Sint-Niklaas "Per evenement tekenen we het aanbod op maat uit in overleg met De Lijn."

Eind juni is er naar jaarlijkse traditie weer een grote openluchtfuif in het centrum van Sint-Niklaas, de officiële start van de zomervakantie voor veel jongeren uit het Waasland. Al het zesde jaar op rij voorziet Sint-Niklaas gratis nachtvervoer na het event. Vorig jaar maakten 1.836 fuifgangers daar gebruik van. Er worden maar liefst zeven buslijnen ingezet, naar verschillende richtingen in het Waasland. Die vertrekkent vlak aan het fuifterrein op drie tijdstippen. Nieuw dit jaar is dat er ook een extra aanbod van bussen naar de fuif voorzien wordt, tussen 21.00 uur en 00.00 uur. Het prijskaartje voor het extra avond- en nachtvervoer bedraagt voor het stadsbestuur bijna 6.000 euro. Het vervoer wordt gratis aangeboden aan de fuifgangers. "Als stad vinden wij het belangrijk om budget vrij te maken voor een veilig en volwaardig openbaar vervoer van en naar evenementen", aldus mobiliteitsambtenaar Jurgen Goeminne.

Sterfeesten

MOB12530F02.jpg(Foto: Sint-Niklaas)
Onder meer tijdens het ballonfestival (Vredefeesten) zal Sint-Niklaas extra busaanbod voorzien.

Sint-Niklaas zat begin dit jaar ook met De Lijn rond de tafel om de mogelijkheden rond bijkomend busaanbod te bespreken voor vier andere evenementen: de Sterfeesten, het Natourcriterium, de Vredefeesten en de VTM Kerstparade. "We wilden voor elk van die feesten, waarvan drie in het centrum van de stad, extra busaanbod inleggen. De Sterfeesten zijn al voorbij en hier voorzagen we bijvoorbeeld extra laatavondbussen na het vuurwerk op zaterdag. Het vervoer was dit keer wel betalend voor de reizigers." Het extra busaanbod kostte de stad bijna 2000 euro. "Per evenement tekenen we het aanbod op maat uit in overleg met De Lijn. Of we het extra vervoer voor de drie komende evenementen al dan niet gratis gaan aanbieden moet nog bekeken worden."