Wachtebeke en Lochristi: Duurzaam naar de Thuisdag in Domein Puyenbroeck

Uit mobiliteitsbrief 125 - Duurzaam naar evenementen

Op 29 mei werd in het Domein Puyenbroeck de ‘Thuisdag’ georganiseerd, naar aanleiding van de 3000ste aflevering van de tv-serie ‘Thuis’. Het evenement lokte 8600 bezoekers. Duurzame mobiliteit naar het domein werd gestimuleerd met een kleine attentie.

Wie met de fiets of de bus naar de Thuisdag kwam, werd beloond met een cadeaubon voor eenmalig gratis gebruik van de faciliteiten op het domein (golf, treintje, zwembad). Jan Lescrauwaet, dienst Mobiliteit Provincie Oost-Vlaanderen: "In samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Trein Tram Bus (TTB) deelden we meer dan 400 bonnen uit. Een succes voor een locatie die traditioneel met de auto bezocht wordt." Via advertenties en een aankondiging op verschillende websites en op de tickets zelf werden bezoekers gewezen op de mogelijkheid om duurzaam naar het evenement te komen. "Indien dit event volgend jaar weer doorgaat, willen we zelfs een stapje verder gaan. Dan zouden we het bus- en treinticket in de prijs van het toegangsticket willen integreren."

Mobiliteitsmarkt

MOB12540F01.jpg(Foto: Provincie Oost-Vlaanderen)
Mobiliteitsmarkt.

Tijdens de Thuisdag konden de bezoekers ook kennismaken met alternatieve verplaatsingsmogelijkheden op een mobiliteitsmarkt waarvan de stands druk werden bezocht: de dienst Mobiliteit van de Provincie, BBL, TTB, NMBS, Autopia, fietsenhandelaars, … Men kon zelf een aantal ‘speciale fietsen’ uitproberen, zoals elektrische fietsen, bakfietsen, ... Er werd ook een Mobiquiz georganiseerd met als hoofdprijs 2 ballonvaarten, waar honderden mensen aan deelnamen.

Ook structurele aanpak

Het domein Puyenbroeck ligt in landelijk gebied en de bereikbaarheid was jarenlang vooral afgestemd op de auto. Sinds 2005 doet de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met de gemeenten extra inspanningen voor een goede bereikbaarheid met bus en fiets. Zo kwamen er bewegwijzerde fietsroutes via knooppunten naar het domein. De belangrijkste toegangsweg kreeg een fietspad, en er werd een fietsweg ingericht die uitmondt aan de zijingang. Knelpunt voor fietsers blijft nog de N449 die langs het domein passeert, maar daar zal AWV, i.s.m. Wachtebeke en Lochristi, binnenkort vrijliggende fietspaden aanleggen. Na een bereikbaarheidsstudie legde De Lijn ook een nieuwe busdienst in die, vanuit Gent, via Puyenbroeck passeert (voordien was het domein niet bereikbaar met de bus). Vanuit Lokeren en Gent/Oostakker is het domein nu ook bereikbaar via een belbus. De gemeente Wachtebeke kocht nieuwe schuilhuisjes aan voor het domein.