Mechelen: 90 straten duurzaam verlicht

Uit mobiliteitsbrief 165 - Ledverlichting

Een paar jaar geleden verving Mechelen haar klassieke straatverlichting door energiezuinige leds langs 90 straten in de binnenstad. Dat zorgde voor een flinke verbetering van de uitstraling, de sfeer, het veiligheidsgevoel en het milieu in de binnenstad.

Mechelen_klein.jpg(Foto:Mechelen)
Ledverlichting in Mechelen met gevelbevestiging voor meer voetgangerscomfort. Mechelen bespaart jaarlijks tot 15 000 euro dankzij dimbare ledverlichting.

In 2011 was Mechelen de eerste Vlaamse stad die voor de openbare verlichting in de binnenstad overschakelde op energiezuinige ledtechnologie. In samenwerking met Eandis en Philips ontwikkelde ze daarvoor een performant en slim verlichtingssysteem: ‘LunaVision’. De ledlampen werden ingevoerd in 90 straten in woonwijken en in de voornaamste winkelstraat. “Duurzaamheid is voor ons een rode draad door het beleid. Met de ontwikkeling van LunaVision hebben we ons energieverbruik en de bijbehorende factuur verlaagd. Het is een flexibel systeem met een lage onderhoudskost. Door 622 armaturen en alle feestverlichting te vervangen door ledverlichting, stoten we jaarlijks 8,5 ton CO2 minder uit en besparen we 8000 euro. Tussen 23u en 5u worden de lampen met de helft gedimd, waardoor de lichthinder ’s nachts beperkt wordt en de stad nog eens 7000 euro bespaart op haar energiefactuur.

De ledlampen zijn bovendien goedkoper in onderhoud en gaan drie keer langer mee dan de klassieke lantaarnpaal. Ze kunnen ook gekoppeld worden aan slimme toepassingen, zoals het dimmen van verlichting ‘s nachts en bewegingsdetectie. Het modulaire systeem laat trouwens toe om eenvoudig nieuwe technologie te installeren zonder de armaturen te vervangen, wat duurzaam is. Een ander voordeel is dat je dankzij de nieuwe, witte verlichting beter kleuren kunt onderscheiden en gezichten herkennen. Dat vergroot het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers. Alleen maar voordelen dus”, zegt Marina De Bie, schepen van Energie en Duurzaamheid in Mechelen. “De ambitie is om in een volgende fase ook de woonwijken buiten de stadskern van ledverlichting te voorzien, en op termijn zelfs de hele stad met leds te verlichten. Sowieso wordt bij elk nieuw aangelegd fietspad ook systematisch gekozen voor ledverlichting.”