Mobiliteitsbrief

Sint-Truiden: elk nieuw ontwerp krijgt toets toegankelijkheid

Uit mobiliteitsbrief 178 - Toegankelijkheid

Sint-Truiden is bezig met een gefaseerde heraanleg van het centrum. Toegankelijkheid wordt daarin steeds meegenomen. “We willen de Mindervalidenraad nog meer betrekken”, zegt schepen Bert Stippelmans.

“Niet alleen onze dienst bouwvergunningen, maar ook onze diensten infrastructuur en mobiliteit houden rekening met factoren die een ruimtelijk aspect hebben rond toegankelijkheid”, zegt Bert Stippelmans, schepen van Mobiliteit.

“Voor elk project werken we daarvoor samen met het toegankelijkheidsadviesbureau Inter. Onze ontwerpplannen worden steeds getoetst aan de normen en aan praktijkervaring. We betrekken nu al de Mindervalidenraad, maar we willen dat nog meer doen bij nieuwe projecten. In de nabije toekomst stelt de stad ook een toegankelijkheidsmanager aan die alle thema’s rond toegankelijkheid coördineert. “

Op de heraangelegde Grote Markt is er gewerkt met kleine niveauverschillen. Er is een aparte strook voor fietsers en voor voetgangers. 

Toegangkelijkheid27StTruidenStapelstraatJDB.jpgIn de Stapelstraat zijn er looplijnen aangelegd en oversteekplaatsen aangeduid voor mindervalide personen met ribbeltegels en noppen. Dit principe zal Sint-Truiden toepassen op alle te vernieuwen straten.

sinttruiden lage stoep.jpgOp verschillende plaatsen in de stad zijn de stoepen verlaagd zodat ze geen hinderpaal vormen.

Toegangkelijkheid21StTruidenGroteMarktParkeerplaatsJDB.jpg
Parkeerplaatsen voor mensen met een handicap in het centrum worden zeer duidelijk aangegeven.