"Deelsystemen vullen openbaar vervoer in landelijke gemeenten aan"

Uit mobiliteitsbrief 194 - Gedeelde mobiliteit

Het gemeentehuis van Glabbeek heeft sinds kort een mobipunt met twee autodeelstandplaatsen, een bushalte en een fietsenstalling. “Deelmobiliteit en openbaar vervoer versterken elkaar”, zegt burgemeester Reekmans.

glabbeekklein.jpgPeter Reekmans, burgemeester Glabbeek: “Herkenbare mobipunten inspireren mensen om zich duurzamer te verplaatsen.”

“In een landelijke gemeente als Glabbeek blijft de auto het belangrijkste vervoermiddel. Toch willen wij het gebruik van duurzame vervoermiddelen actief stimuleren en zo de CO2-uitstoot helpen verminderen”, zegt Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek. “De voorbije vijf jaar investeerden we grondig in de vernieuwing van bushaltes en in fietsroutenetwerken. Verschillende openbaarvervoerhaltes kregen een fietsenstalling. Sinds enkele maanden bieden we ook autodelen aan. Dat is voor onze inwoners een nuttige aanvulling op het openbaar vervoer van De Lijn. Gedeelde vervoersmodi en openbaar vervoer zijn immers geen concurrenten, maar ze versterken elkaar. Een voordeel is ook dat gebruikers geen radicale keuzes moeten maken, maar geleidelijk kunnen proeven van meer duurzame modi die een positief effect hebben op het milieu en het gezinsbudget.”

Officieel logo

Met de komst van autodeelplaatsen besliste het gemeentebestuur om meteen een mobipunt in te richten aan het gemeentehuis. Het mobipunt heeft twee autodeelplaatsen, een bushalte en een fietsenstalling. “Op termijn komen er ook mobipunten in de kernen van al onze deelgemeenten”, aldus burgemeester Reekmans. “Al die punten willen we ook herkenbaar maken met een officieel logo. Het officieel statuut van de mobipunten vind ik heel belangrijk omdat ze de gemeentegrenzen overstijgen en gebruikers in een hele regio kunnen inspireren. Als kleinere plattelandsgemeente is dat extra belangrijk, omdat mobipunten een nuttige aanvulling zijn op het openbaarvervoeraanbod, dat bij ons minder uitgebreid is dan het aanbod in en rond de steden. Dit past ook volledig in het plaatje van basisbereikbaarheid dat de komende jaren uitgerold zal worden.”

Communicatie

Glabbeek communiceerde de start van het autodelen uitgebreid via alle gemeentelijke infokanalen zoals het infoblad, de gemeentelijke website, Facebook, Twitter en de lokale pers. Er werd ook een infoavond georganiseerd op het gemeentehuis. Die communicatie wordt regelmatig herhaald. “De inwoners reageren positief”, zegt Reekmans. “Het project krijgt stilaan meer succes.”