Kinderen en jongeren in het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen

Uit mobiliteitsbrief 224 - Jeugdvriendelijke mobiliteit

Kinderen en jongeren zijn geen minivolwassenen. Ze ervaren de wereld op hun eigen manier en reageren vaak anders dan volwassenen. Het Verkeersveiligheidsplan 2021-2025 houdt daarom rekening met hun specifieke noden met als uitgangspunt hun autonome mobiliteit.

02_coververkeersveiligheidsplan.jpgEr bestaat een duidelijk verband tussen ongevallen, leeftijd en ervaring. Het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen houdt daarom zo veel mogelijk rekening met de doelgroep kinderen en jongeren. Zo wordt de ‘kindnorm’ gehanteerd. Bij elke verkeersmaatregel, inrichting of herinrichting wordt het effect op zelfstandige en veilige verplaatsingen voor kinderen ingeschat. Wanneer we onze wegen en de ruimtelijke omgeving op maat van een 8-jarige inrichten, worden die trouwens aangenaam, bereikbaar en veilig voor alle leeftijden en voor mensen met een beperking.

Jeugdvriendelijke maatregelen

Van de 37 maatregelen die het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen vooropstelt, zijn er sommige specifiek gericht op de jeugd. Bijvoorbeeld de maatregel rond veilige schoolroutes en -omgevingen, de extra sensibiliseringsacties voor kinderen en jongeren met focus op probleeminzicht en -bewustzijn, de aanpak van de dodehoekproblematiek of de inzet op snelheidseducatie op maat van beginnende bestuurders. Ook bij infrastructurele maatregelen is er aandacht voor kinderen en jongeren. Zo benadrukt het plan het belang van een veilig snelheidsregime dat rekening houdt met voetgangers en fietsers en van kwalitatieve, veilige en overzichtelijke fietsinfrastructuur en oversteekplaatsen.

De concrete uitwerking van de kindnorm wordt nog verder afgestemd met het maatschappelijk middenveld en organisaties die werken rond mobiliteit en verkeersveiligheid voor kinderen en jongeren.

Ook interessant