Wilrijk bouwt aan een samenhangend tienerweefsel

Uit mobiliteitsbrief 224 - Jeugdvriendelijke mobiliteit

Het districtsbestuur van Wilrijk werkt aan een ‘tienerweefselplan’. Dat plan brengt het bestaande en gewenste tienerweefsel in kaart en biedt houvast om Wilrijk meer op maat van jongeren uit te bouwen op korte en lange termijn.

03_wilrijk_fietstunnel.JPGIn het centrum van Wilrijk liggen enkele middelbare scholen. Tieners en scholieren zijn er dus heel aanwezig in het straatbeeld. Zoals in zowat alle Vlaamse centrumsteden stijgt bovendien het aandeel aan tieners. Het districtsbestuur van Wilrijk vroeg daarom aan Kind & Samenleving vzw om een ‘tienerweefselplan’ op te maken voor hun hele grondgebied. Zo wordt zichtbaar welke punten en routes cruciaal zijn in hun fietsen voetgangersverplaatsingen en waar eventuele verbeterpunten liggen.

Omgevingsanalyse

Als eerste stap zijn alle belangrijke plekken en bestemmingen voor Wilrijkse tieners tussen 12 en 16 jaar in kaart gebracht. Tieners werden bevraagd over hun verplaatsingen naar school en in hun vrije tijd. Daaruit bleek onder meer dat stedelijke winkelcentra, skate-infrastructuur en grote recreatieve ruimtes belangrijke bestemmingen zijn. Volgens het ideaal van de 15-minutenstad kunnen tieners zelf binnen het kwartier van de ene naar de andere bestemming geraken. Dat is echter (nog) niet het geval. Uit de bevraging bleek ook dat tieners het centrum op piekmomenten chaotisch vinden. Bovendien gaven veel tieners aan dat de vele bovenlokale wegen die Wilrijk doorsnijden bijna onoverkomelijke barrières vormen naar hun favoriete bestemming. Hoewel een aantal kruispunten verkeersveiliger gemaakt zijn, blijven ze in hun ogen gevaarlijk.

Tienergerichte plannen

In een volgende stap zal het district samen met de tieners ideeën en oplossingen zoeken om het tienerweefsel beter te verbinden en op sommige plaatsen meer op maat van jongeren in te richten. Zo blijken enkele fietstunnels onmisbare schakelpunten. Dit zijn dus ideale plaatsen om een netwerk van veilige, aangename en levendige tienerroutes te realiseren. De winkelzone rond het centrale Bistplein en de fortengordel vormen centrale structuren in het tienerweefsel. Deze ‘hotspots’ kunnen verder als beleefbare verblijfsruimte op maat van jongeren uitgebouwd worden en verdienen goede ontsluiting via fietsroutes, trage wegen en openbaar vervoer. 

Ook interessant