Mechelen stimuleert modal shift

Uit mobiliteitsbrief 229 - Modal shift

Mechelaars die hun wagen vervangen door een duurzamer alternatief, kunnen sinds 2019 rekenen op een mobiliteitsbudget van de stad.

Schepen Vicky VanmarckeDe stad Mechelen voorziet sinds 2019 drie verschillende subsidies voor mensen die hun wagen inruilen voor een duurzaam alternatief. De stad wil zo een brede groep inwoners tegemoetkomen. Mechelaars krijgen ten eerste een financieel duwtje in de rug wanneer ze hun nummerplaat laten schrappen. De stad geeft dan een terugbetaling van maximaal 250 euro bij de aankoop van een duurzaam alternatief voor de wagen. Bijvoorbeeld een (elektrische bak)fiets, speed pedelec of elektrische bromfiets, een trein- of busabonnement of taxicheques. 

Wie een elektrische auto koopt en die wil delen met vrienden of buren, kan tot 3.000 euro van het aankoopbedrag recupereren. En wie zich lid maakt van een autodeelorganisatie krijgt van de stad Mechelen het instapgeld en/of abonnementskosten terugbetaald tot een maximumbedrag van 35 euro.

147 Mechelaars ruilden wagen al in

Aan dat aanbod werden dit jaar een diefstalverzekering en een verlenging van de inleveringstermijn voor een nummerplaat met 1 jaar toegevoegd. “Die bijsturingen kwamen er op basis van de input van burgers”, zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “We merken dat onze inwoners hun weg naar het mobiliteitsbudget steeds beter vinden. In 2021 verdubbelde het aantal aanvragen ten opzichte van het jaar voordien. In totaal beslisten al 147 Mechelaars om hun wagen in te ruilen voor een duurzamer vervoermiddel. Dat zijn er 6 per maand.” Vooral de aankoop van een fiets is populair. 86 Mechelaars besteedden hun mobiliteitsbudget aan een (elektrische) fiets. Ook de terugbetaling van fietsherstellingen (23) en abonnementen van autodeelorganisaties (27) vallen in de smaak. “We zijn ervan overtuigd dat nog meer Maneblussers de stap zullen zetten. Het is ook fijn om vast te stellen dat de leeftijden van de aanvragers varieert. Het zijn heus niet enkel jonge gezinnen die interesse tonen”, aldus Vanmarcke. 

Meer informatie over het mobiliteitsbudget vind je via https://klimaatneutraal.mechelen.be/deelmobiliteit/mobiliteitsbudget

Ook interessant