Mobiliteitsbrief

Nieuwe campagne wil onze verplaatsingsgewoonten doorbreken

Uit mobiliteitsbrief 229 - Modal shift

In juni loopt de campagne ‘30 dagen minder wagen’ van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Met dit nieuwe initiatief wil het netwerk,samen met alle partners, de Vlamingen oproepen om hun auto een maand vrijaf te geven. Het doel: onze verplaatsingsgewoonten doorbreken door een maand lang te experimenteren met meer duurzame opties. Cathy Macharis, professor mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), is de ambassadrice van de campagne.

Op 1 augustus 2021 waren in België bijna 6 miljoen personenwagens ingeschreven, blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De afgelopen tien jaar steeg het aantal wagens jaarlijks gemiddeld met bijna 1%. “Nochtans staan voertuigen 95% van de tijd stil”, benadrukt Cathy Macharis, professor mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “Nu bezitten veel mensen een auto, terwijl er heel wat voordelen verbonden zijn aan de fiets, het openbaar vervoer en deelmobiliteit.”

“Of je nu nieuwe fiets- en wandelroutes naar de bakker of het werk wil ontdekken, meer wil besparen op verplaatsingskosten of mee het verschil wil maken voor het milieu: elke reden is goed om je eigen wagen minder te gebruiken”, zegt Macharis. 

Doe mee aan de campagne 

Wil je meedoen aan deze campagne? Schrijf je dan in via https://30dagenminderwagen.be . Na de online inschrijving, ontvangt elke deelnemer informatie over apps rond deelmobiliteit, wandelingen in de buurt en tonnen inspiratie voor winkelbezoeken zonderwagen.

Interesse om partner of sponsor te worden?
Stuur een mail naar bernard@duurzame-mobiliteit.be

Ook interessant