Niet elke ingreep hoeft veel geld te kosten om effectief te zijn. Met deze slimme oplossingen maken lokale besturen snel werk van veiliger verkeer.
Waar? 98 locaties in Brugge.
Wat? Brugge gaat samen met de Fietsersbond op zoek naar hinderlijke paaltjes op fietspaden en doorsteken.
Winst? Paaltjes op fietspaden zijn altijd goedbedoeld, maar ze kunnen gevaarlijke situaties voor fietsers creëren of zelfs ongevallen veroorzaken. Sinds 2019 plaatst de stad alleen paaltjes in uitzonderlijke gevallen en verplaatsen of verwijderen ze hinderlijke paaltjes.
Waar? Verschillende locaties in Zele.
Wat? Eenvoudige constructies op plaatsen waar een gescheiden fietspad eindigt en fietsers verder moeten rijden over de rijweg.
Winst? De constructie beschermt de fietsers in de rug. Auto’s worden verplicht ruimte te maken voor fietsers die de weg op rijden.
Waar? Maasmechelen. Ringlaan, een drukke gemeenteweg die door veel schoolgaande kinderen gebruikt wordt.
Wat? Een kleine ‘middenberm’ met twee middeneilanden aan het zebrapad.
Winst? Een zebrapad, fluorescerende paaltjes en een snelheidsverlaging volstonden niet om de oversteekplaats veiliger te maken. Door de kleine middenberm is het zebrapad nu veel beter zichtbaar en vertragen automobilisten vanzelf.
Ding mee naar de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs!
Is jouw gemeente ook bezig met het creëren van meer verkeersveiligheid door een vernieuwende aanpak, een sterk project of een boeiend initiatief? Dien je voorstel in voor 20 oktober en wie weet kan jij het presenteren aan heel wat mobiliteitsprofessionals op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid in 2025. Je maakt meteen ook kans op de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs.
Meer info? Ga naar vlaamscongresverkeersveiligheid.be.