De Lijn en AWV over de vervoerregiowerking

Uit mobiliteitsbrief 254 - Vervoerregio's

Elke vervoerregioraad werkt nauw samen met De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Hoe verloopt deze samenwerking en hoe kijken zij terug op de afgelopen jaren? Wij spraken met Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn en Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal van AWV. 

Wat is voor jullie de meerwaarde van de vervoerregio’s? 

Ann Schoubs: “De grote meerwaarde van de vervoerregiowerking zit in het feit dat alle relevante partners op het vlak van mobiliteit periodiek samen overleggen en beslissingen nemen over de mobiliteit in hun regio. Vanuit Vlaanderen kijken we meer door een lokale bril, terwijl de lokale besturen ook hun blik verruimen. Samen realiseren we een regionale visie.”

Kathy Vandenmeersschaut: “Een goede samenwerking met steden en gemeenten staat centraal. Heel wat van onze projecten hebben dan ook een rechtstreekse impact op de mobiliteit in een gemeente. De vervoerregioraad stelt ons in staat om samen vanuit een netwerkbenadering naar mobiliteit te kijken. Zo kunnen we samen beslissingen nemen die de hele regio veiliger en beter bereikbaar maken, en tegelijk een antwoord bieden op heel specifieke mobiliteitsbehoeftes. De mobiliteitsplannen die binnen de vervoer­ regioraden zijn ontwikkeld, laten ons ook toe om samen beter prioriteiten te stellen rond wat nodig is om de verkeersafwikkeling en de infrastructuur te verbeteren.”

Waarvoor kunnen lokale besturen bij jullie terecht? 

Kathy Vandenmeersschaut: “Samen met steden en gemeenten willen we zoeken naar oplossingen. Onze regiomanagers en wegendistricten zijn dan ook de eerste aanspreekpunten voor vragen over beheer en onderhoud. Daarnaast ondersteunen we ook waar kan. Zowel bij vragen over verkeersveiligheid als Hoppinzuilen of intelligente verkeerslichten.”

 “Maar we willen ook praktische hulp bieden: ik denk bijvoorbeeld aan de berichten via sms of e-mail die gemeentes kunnen ontvangen indien ze willen weten wanneer we op hun grondgebied strooien tijdens de winter. Gemeentes kunnen ook de klok-rond terecht bij de bewakings- en meldkamer van ons Verkeerscentrum om storingen aan de openbare verlichting, dynamische borden of verkeerslichten te melden. Bij calamiteiten staan wij via een permanentiedienst, paraat om een oplossing te bieden.”  

 Ann Schoubs: “Elke vervoerregio en lokale overheid heeft een vast aanspreekpunt voor al hun mobiliteitsgerelateerde vragen bij De Lijn. Dit zijn de vervoerregiomanagers en -deskundigen. Zij gaan op zoek naar duurzame oplossingen en denken mee na over lokale en regionale mobiliteitsplannen, zowel op korte als langere termijn.”

“Daarnaast werken we dagelijks nauw samen aan concrete verbetervoorstellen en problemen met betrekking tot het huidig netwerk. Denk maar aan aanpassen van een reisweg, concrete of operationele knelpunten, doorstroming, circulatie of nieuwe attractiepolen. Onze vervoerregiomanagers werken daarvoor binnen onze organisatie nauw samen met een team van experts, zoals onder andere  mobiliteitontwikkelaars en -onderzoekers, netwerkplanners en deskundigen doorstroming. Zo kunnen ze onderbouwd en transparant antwoorden op de vragen van de vervoerregioraad, de lokale overheden en de stakeholders.”

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen jaren? 

Ann Schoubs: “Trots en tevreden. De vervoerregiowerking is relatief jong maar toch hebben we al grote zaken verwezenlijkt. Zo hebben we de afgelopen jaren gezorgd voor de grootste netwerkaanpassing in de geschiedenis van De Lijn. Maar dit was en is geen eindpunt. Ons team vervoerregiomanagement staat elke dag klaar om de vervoerregio’s en steden en gemeenten te ondersteunen, adviseren en informeren. En misschien nog belangrijker: onze lijnen met de lokale besturen zijn vandaag veel korter dan vroeger waardoor we samen sneller en proactiever op de bal spelen. ”

Kathy Vandenmeersschaut: “Ik heb de afgelopen jaren gezien hoe belangrijk de inbreng van een gemeente is bij zowel kleine als grote projecten. Ik denk aan beslissingen die we samen nemen op de Provinciale Commissies Verkeersveiligheid, maar ook aan grotere investeringsprojecten zoals de heraanleg van kruispunten, doortochten of bijvoorbeeld de gezamenlijke realisatie van trajecten op fietssnelwegen. Ik zie nog vele kansen om van elkaar te leren en kennis uit te wisselen.”

Tot slot, welke boodschap hebben jullie voor nieuwe politieke mandatarissen? 

Kathy Vandenmeersschaut: “Laat ons samen zorg dragen voor onze infrastructuur, zo zorgen we ervoor dat onze samenleving en economie zich verder kunnen ontwikkelen en dat iedereen veilig op zijn bestemming komt. Verkeersveiligheid is een prioriteit van ons agentschap, net als het belang van een goede samenwerking met de lokale besturen en mandatarissen. We willen daarom de lijnen openhouden en via een open, constructieve dialoog werken aan oplossingen die voor iedereen werken.”

Ann Schoubs: “Je vervoerregiomanager zal je op korte termijn contacteren om kennis te maken en je wegwijs te maken in het landschap van het openbaar vervoer.  Ze zullen je informatie op maat van je vervoerregio en gemeente bezorgen, zodat we de komende zes jaar samen kunnen werken aan een aantrekkelijk en betrouwbaar openbaar vervoer. Ik wil nieuwe lokale mandatarissen dan ook oproepen om samen met ons aan de slag te gaan. Door intensief samen te werken kunnen we zorgen voor een goed openbaar vervoer. Lokale besturen spelen een cruciale rol op het vlak van toegankelijke haltes, stiptheid dankzij goede doorstroming en bereikbaarheid in geval van werken. Aarzel dus vooral niet om ons team aan te spreken als je vragen hebt, zij zijn jullie eerste contactpunt voor alle vragen over De Lijn.”