Stad Oudenaarde werkt aan een nieuw mobiliteitsplan. En dat doet het stadsbestuur niet alleen. Inwoners en partners denken stap voor stap mee via denkavonden, mobiliteitscafés en een online bevraging.
Het vorige mobiliteitsplan van Oudenaarde dateert uit 2011. In 2024 besloot de stad dat het tijd was voor een nieuw, up-to-date plan. Samen met een studiebureau tekende het stadsbestuur het proces uit om tot een stevig onderbouwd mobiliteitsplan te komen. Begin 2025 ging het echte werk van start, in 2026 moet het plan helemaal klaar zijn. Met het regionaal mobiliteitsplan als basis, wil het stadsbestuur met een eigen plan verschillende lokale problemen aanpakken. Denk aan sluipverkeer, te hoge snelheden en parkeerdruk. Ook de kwaliteit van fietspaden is een aandachtspunt. “De Vlaamse Ardennen trekken veel fietstoeristen die de bekende hellingen willen ontdekken”, zegt schepen van Mobiliteit Marieke De Vos. “Maar wie in Oudenaarde elke dag de fiets neemt naar school of werk, merkt dat er nog wel wat hiaten zijn.”
Stad Oudenaarde zet volop in op participatie en samenwerking. In maart 2025 vond een eerste denkavond over het mobiliteitsplan plaats. Vertegenwoordigers van De Lijn, NMBS, AWV, scholen, de gemeenteraad en de buurgemeenten zaten mee aan tafel om na te denken over hete mobiliteitshangijzers. “Iedereen kreeg de kans om input te geven”, zegt Els Doclo van de mobiliteitsdienst. “We legden grote kaarten van onze stad op tafel en vroegen naar ideeën per thema. Dat hielp enorm om een eerste richting voor het plan te bepalen. Zonder die input hadden we echt cruciale puzzelstukken gemist.”
En daar bleef het niet bij op participatievlak. Op 7 mei lanceerde Oudenaarde een online bevraging om de bevolking te betrekken. Inwoners konden drie weken lang stellingen beoordelen via het bestaande inspraakplatform van de stad. Op 15 mei volgde een Mobiliteitscafé, met extra aandacht voor jongeren, een doelgroep die doorgaans lastig te bereiken is als het over mobiliteit gaat. “We willen dat iedereen zich betrokken voelt”, zegt Marieke De Vos. “Daarom hebben we gezocht naar manieren om ook hun stem te horen.”
Met de bevraging en het Mobiliteitscafé zet Oudenaarde grote stappen naar een afgewerkt plan. In juni volgt een synthesenota waarin alle input gebundeld wordt. Daarna begint het schrijfwerk aan een echt actieplan. Dat betekent niet dat het participeren afgelopen is. Dit najaar gaat de stad opnieuw in gesprek met de bevolking over de geplande acties. De stip aan de horizon? Een gedragen, toekomstgericht mobiliteitsplan tegen begin 2026. “We willen echt een plan hebben waar we een lange periode mee verder kunnen. Daarom nemen we nu de tijd om het goed te doen”, besluit De Vos. “Grondig én samen.”