Genk: C-Mine vlot bereikbaar

Uit mobiliteitsbrief 93 - Bedrijventerreinen

De stad Genk is volop bezig met de herbestemming van oude mijnsites. Onder meer ook het terrein ‘C-Mine’ in Winterslag.

Momenteel zijn er op het terrein van ‘C-Mine’ een aantal kantoren en een gloednieuw bioscopencomplex. Binnenkort komt er ook nog een nieuw cultuurcentrum, een toeristisch centrum, een hogeschool en een woonzone. De weginfrastructuur naar het terrein is al afgestemd op het extra verkeer dat de vernieuwde site zal teweegbrengen.

Rechtstreeks naar de parking

MOB9350F01.jpg(Foto: Jerry De Brie)
Aan de hoofdingang van het terrein werd in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe rotonde aangelegd. Daarbij werd ook de veiligheid van de fietser in acht genomen.

De oude mijnsite zelf is autovrij. Rond de site heeft de stad bovengrondse en ondergrondse parkeerplaatsen aangelegd met een totale capaciteit van 1.200 wagens. Om de verkeersafwikkeling vlotter te laten verlopen werd er aan de hoofdingang van het terrein een rotonde met vrijliggende fietspaden aangelegd. De aanleg werd deels gesubsidieerd via een module 14 van het mobiliteitsconvenant. Vanop deze rotonde is er een rechtstreekse toegang naar de bovengrondse parking.

De stad besloot ook de tweede invalsweg naar het terrein te vervangen door een ontsluitingsweg met twee afzonderlijke rijstroken, een ventweg (= een weg parallel aan de hoofdweg) en een nieuwe bushalte. De ontsluitingsweg mondt ook uit op een rotonde met een rechtstreekse toegang tot een (ondergrondse) parking.

MOB9350F02.jpg (Foto: Jerry De Brie)
De tweede ontsluitingsweg werd uitgerust met een nieuwe halte van De Lijn. De stadsbus G8 bedient deze nieuwe halte. Ze rijdt om de 30 minuten in de daluren en om de 15 minuten tijdens de piekuren.