Fietstunnels en -bruggen volledig gesubsidieerd

Uit mobiliteitsbrief 188 - Vernieuwd mobiliteitsbesluit

Vijf jaar geleden opende de fietstunnel op het Guldensporenpad in Zwevegem. Fietstunnels als deze kunnen voor 100% gesubsidieerd worden door het Vlaams Gewest.

03_zwevegem.jpgDe subsidieprocedure voor fietstunnels zoals in Zwevegem is nu verduidelijkt.

In Zwevegem kruist de fietssnelweg de ringweg rond Zwevegem. Sinds 2013 is er een fietstunnel die de oversteek met die ringweg veilig maakt. De aanleg van die tunnel kostte ruim 1,4 miljoen euro. Het Vlaams Gewest nam hiervan 1,3 miljoen euro voor zijn rekening. De provincie West-Vlaanderen betaalde de rest om de hellingen voor en na de tunnel aan te passen.

Geen lacune in wetgeving meer

Lange tijd was onduidelijk via welke procedures de tunnel in Zwevegem subsidies kon krijgen. Realisatie via het Fietsfonds was niet mogelijk. Ook de module 13 van het mobiliteitsconvenant (de voorloper van de Samenwerkingsovereenkomst VI) kon niet toegepast worden omdat het fietspad niet langs een gewestweg ligt, maar de gewestweg kruist en er geen aanhorigheid’ van is. Deze situatie komt ook op andere plaatsen in Vlaanderen voor. En een ad-hoc-oplossing zoals in Zwevegem is niet altijd mogelijk. Aan de procedurele onduidelijkheid van gelijkaardige dossiers komt nu een einde dankzij de nieuwe regelgeving rond ongelijkvloerse kruisingen.

Volledig vergoed

De nieuwe regelgeving zegt duidelijk dat alle kosten vergoed worden voor de aanleg van fietsbruggen en -tunnels boven of onder gewestwegen, gelegen op trajecten van het BFF. Het Vlaams Gewest wil zo cruciale maar dure projecten in de toekomst sneller realiseren. Deze tunnels en bruggen komen uiteindelijk in het beheer van de gemeenten. Elke gemeente kan voortaan ook zo’n subsidiedossier opstarten.

Meer details over de voorwaarden van deze subsidiëring leest u in het artikel ‘100 % subsidie voor ongelijkgrondse kruisingen’.


Andere bruggen en tunnels via Europa

Lokale overheden die fietsbruggen of -fietstunnels willen aanleggen over een spoorweg of een kanaal kunnen subsidies krijgen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Projecten kunnen ingediend worden tot 31 mei 2018.

Meer info: www.vlaio.be (Prioriteit 3)