Alternatieven voor het zebrapad

Uit mobiliteitsbrief 242 - Veilig te voet

Zebrapaden zijn niet overal de veiligste optie voor overstekende voetgangers. Maar wat zijn de alternatieven? Met het afwegingskader voetgangersoversteekvoorzieningen wil de Vlaamse overheid andere opties aanreiken aan lokale besturen.

De klassieke optie

Zebrapad

In Vlaanderen liggen relatief veel zebrapaden vergeleken met andere regio’s. Op een zebrapad heeft een voetganger altijd voorrang. Hoewel het vaak een goede ingreep is, zorgen zebrapaden niet altijd voor een veiligere verkeerssituatie.

Sommige zebrapaden hebben zelfs een negatief effect op de verkeersveiligheid als ze weinig of niet gebruikt worden. Bestuurders vertragen dan onvoldoende of merken de zebrapaden niet tijdig genoeg op.

Een zebrapad geeft voetgangers soms ook een vals gevoel van veiligheid. Velen gaan ervan uit dat automobilisten hen sowieso opmerken en letten dan minder op.

Zebrapad
De alternatieven

Gevleugeld zebrapad

Gevleugelde zebrapaden zijn onder andere nuttig in de omgeving van scholen. Het zijn zebrapaden waarvan de witte strepen drie meter verlengd worden, tegen de rijrichting in.

Aan een gevleugeld zebrapad stoppen bestuurders eerder dan aan een klassiek zebrapad. Ze hebben er meer overzicht en zien meteen of het veilig is om door te rijden. Op die manier daalt de kans op dodehoekongevallen, vooral met vrachtwagens.

Gevleugeld zebrapad

Staptip

Een nieuwigheid uit het afwegingskader is de staptip. Dat is de verzamelnaam voor alle maatregelen die voetgangers helpen om veilig over te steken, ook al hebben ze geen voorrang.

  • Middeneiland
    Met een eiland in het midden van de weg steken voetgangers de weg over in verschillende korte bewegingen, in plaats van in één keer. Zo hoeven ze maar op één rijrichting per keer te focussen.

  • Voetpaduitstulping
    Een voetpaduitstulping is een plaatselijke verbreding van het voetpad, eventueel gecombineerd met een versmalling van de rijbaan. Op die manier kunnen voetgangers een kortere afstand overbruggen. Extra paaltjes, verlichting of bomen kunnen bestuurders vertragen, zodat ze voetgangers sneller opmerken.
MiddeneilandVoetpaduitstulping

Doorlopend trottoir

Doorlopende trottoirs bestaan momenteel vooral in steden. Het zijn voetpaden die doorlopen over een zijstraat. Voetgangers hebben er altijd voorrang. Ze moeten het voetpad niet verlaten om over te steken en lopen in één beweging veilig verder.

Doorlopend trottoir

 

Komt eraan!
Het nieuwe afwegingskader voetgangersoversteekvoorzieningen verschijnt waarschijnlijk eind dit jaar. Dat handige document vertelt je alles over de meest geschikte oversteekplaats in elke situatie. Zodra het er is, lees je erover in de Mobiliteitsbrief.

De andere afwegingskaders vind je op vlaanderen.be/afwegingskaders.