Laadmogelijkheden op een rij

Uit mobiliteitsbrief 233 - Laadpalen in de praktijk
  • Privaat

Thuis of op het werk je elektrische wagen opladen heeft altijd de voorkeur. Het kan op twee manieren: met een laadpunt of aan het stopcontact. Om privaat laden te stimuleren, geeft de federale overheid een fiscaal voordeel aan particulieren en ondernemingen. Meer op vlaanderen.be/fiscaal-voordeel-voor-plaatsing-van-laadstation.

  • (Semi-)publiek op privaat domein

Een publieke of semi-publieke laadpaal staat op privéterrein, maar is minstens 10 uur per dag voor iedereen toegankelijk. Denk aan laadpalen op parkings van supermarkten, bedrijventerreinen, bij de school of aan het sportterrein. De Vlaamse overheid lanceert sinds 2016 jaarlijks een oproep voor dit soort ‘Clean Power for Transport’-projecten. Per project kan de overheid een subsidie van maximaal 300.000 euro toekennen. Met de oproep van 2021 worden in totaal bijna 10.000 laadequivalenten geplaatst.

  • Publiek op openbaar domein

Publieke laadpalen op openbaar domein zijn 24/7 voor iedereen toegankelijk. Zowel burgers als ondernemingen kunnen een publieke laadpaal aanvragen. Ook lokale besturen kunnen voorstellen doen. De exploitanten TotalEnergies en ENGIE gaan daarmee aan de slag.

  • Snel- en ultrasnelladers langs de snelweg

De Vlaamse overheid streeft naar één snellader om de 25 kilometer snelweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van alle Vlaamse snelwegparkings, lanceert regelmatig een projectoproep op zoek naar exploitanten om het netwerk uit
te bouwen.


Publieke laadpalen: de drie manieren 

  1. Aanvraag door burgers - Paal volgt Wagen
    Iedereen met een volledig elektrische auto kan een publieke laadpaal aanvragen op maximum 250 meter van de woning. Voorwaarde: het kan alleen wanneer je thuis geen plaats hebt voor een eigen laadpunt en wanneer er geen publieke laadpunten in de buurt zijn. De aanvraag gebeurt via een digitaal loket. Meer op vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen.

  2. Uitbreiding bestaande laadpunten - Paal volgt Paal
    De exploitanten volgen het gebruik van elke laadpaal op. Wordt een paal druk gebruikt? Dan komt er automatisch een nieuwe paal bij op die locatie.

  3. Aanvraag door lokale besturen - Strategische plaatsing
    Steden en gemeenten kunnen suggesties doen voor nieuwe laadpalen op hun
    grondgebied. De aanvragen gebeuren ook via een digitaal loket. Meer info en tips
    op vlaanderen.be/lokale-besturen-en-publieke-laadinfrastructuur.