Provinciale Mobiliteitspunten - Hulp bij woon-werkverkeer

Uit mobiliteitsbrief 96 - Duurzaam woon-werkverkeer

Lokale overheden die vragen krijgen over (duurzaam) woon-werkverkeer kunnen doorverwijzen naar de Provinciale Mobiliteitspunten. Steden en gemeenten kunnen er ook zelf terecht om het eigen woon-werkverkeer beter te organiseren.

MOB9650F01.jpg(Foto: De Lijn)
Het eerste Provinciaal Mobiliteitspunt Slimweg aan de Rooseveltplaats in Antwerpen ging open op 17 maart 2008.

De Provinciale Mobiliteitspunten zijn een initiatief van de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies en De Lijn. Zij geven gratis geïntegreerde informatie over woon-werkverplaatsingen met de nadruk op duurzame vervoermiddelen: stappen, fietsen, openbaar vervoer, autodelen en carpoolen.

Bedrijven en particulieren

Het Provinciaal Mobiliteitspunt is het centrale aanspreekpunt voor bedrijven die vragen hebben over de organisatie van hun woon-werkverkeer. Het Mobiliteitspunt helpt bedrijven onder meer om een dossier op te stellen voor het Pendelfonds. De adviseurs van de back office van het Mobiliteitspunt zorgen tevens voor de nodige ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van mobiliteitsoplossingen. Naast de service voor bedrijven, beantwoordt het Provinciaal Mobiliteitspunt ook concrete vragen van particuliere klanten over bijvoorbeeld woon-werkverkeer. In het eerste Provinciale Mobiliteitspunt 'Slimweg' in Antwerpen kan dat reeds ter plaatse of telefonisch. De website is consulteerbaar voor heel Vlaanderen. De dienstverlening is gratis.

In heel Vlaanderen

Het eerste Provinciale Mobiliteitspunt Slimweg ligt in Antwerpen. Tegen eind 2009 komt er ook in elke andere Vlaamse provincie een fysiek Mobiliteitspunt. De bestaande Mobidesks worden in die nieuwe Provinciale Mobiliteitspunten geïntegreerd. Ondertussen kunnen gemeenten en bedrijven echter al contact op nemen met de mobiliteitsadviseurs van de back office.

MOB9650F02.jpg