Verkeerslichten "rechtsaf vrij" en "rechtdoor vrij" voor fietsers op gewestwegen

Uit mobiliteitsbrief 205 - Nieuw Vlaams beleid

Sinds de herziening van de wegcode in mei 2019 is een nieuw type verkeerslicht toegelaten: ‘rechtsaf vrij’ en ‘rechtdoor vrij’ voor fietsers. Onder een bestaand driekleurig licht werd een vierde licht toegevoegd met een fietslogo en een pijltje. Dit licht zal oranje knipperen wanneer fietsers rechtsaf of rechtdoor door het rode (of oranje) verkeerslicht mogen fietsen. Het eerste licht ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ langs een gewestweg is op 5 december 2019 geïnstalleerd in de buurt van het station van Brugge. De komende maanden zijn er nog 12 andere installaties gepland aan kruispunten in Anzegem, Lievegem, Deinze, Bierbeek, Meise, Knokke-Heist, Kortrijk, Geraardsbergen, Oostkamp en Blankenberge.
Wanneer AWV een fysieke aanpassing uitvoert aan een lichtenregeling (bijvoorbeeld aan de detectoren, palen of lantaarns) wordt sinds mei 2019 steeds bekeken of meteen ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ of ‘rechtdoor vrij voor fietsers’ kan worden geïntegreerd.

Meer info: wegenenverkeer.be/persberichten/eerste-verkeerslichten-%E2%80%98rechtsaf-vrij-voor-fietsers%E2%80%99-op-gewestweg