Welke weg kan weg in jouw gemeente?

Uit mobiliteitsbrief 240 - Vademecum natuurtechniek

Gemeente Vorselaar

Ontharden is een efficiënte maatregel tegen droogte, wateroverlast en hittestress. Het thema krijgt logischerwijs een prominente plek in het vademecum Natuurtechniek. Met ‘Re-Move’ is er nu ook een kant-en-klare aanpak die steden en gemeenten helpt bij het opstellen van een onthardingsstrategie. 

Wat is Re-Move? 

Re-Move is een nieuwe methodiek om te weten welke wegen op jouw grondgebied onthard kunnen worden. Ze werd ontwikkeld door Breekijzer, Trage Wegen vzw, Re-st architecten en Voorland. De focus ligt op kleinere wegen buiten de stadskern. De methodiek is een onderdeel van ‘Vlaanderen Breekt Uit’. Met dit initiatief wil de Vlaamse overheid steden en gemeenten helpen een duurzaam en natuurlijk wegennet uit te bouwen.

Zo werkt het 

  1. Tijdens het startoverleg zet je samen met de experts van Re-Move de krijtlijnen van het traject uit en bespreek je specifieke invalshoeken.
  2. Daarna detecteren ze met een GIS-analyse alle overmaatse en mogelijk overtollige wegen. Die worden vergeleken met ruimtelijke en maatschappelijke kansen. 
  3. Na het bureauwerk verken je samen de experts alle kansrijke onthardingssituaties op het terrein. Samen bespreek je de situaties aan de hand van referentieprojecten in vergelijkbare terreinsituaties.
  4. Na de terreinverkenning wordt een potentienota opgesteld. Daarin staat een overzicht van de onthardingskansen en een gedetailleerde kaart. 

Meer weten over Re-Move? Klik hier. 

De gemeente Vorselaar is een echte onthardingspionier.
Benieuwd hoe zij werkten met Re-Move? Ontdek het in dit interview.