Mobiliteitsbrief

10 principes voor een kwalitatief Hoppinpunt

Uit mobiliteitsbrief 228 - Hoppinpunten

Met de Ontwerpwijzer Hoppinpunten reikt het Agentschap Wegen en Verkeer aan lokale besturen een bruikbaar instrument aan om van elke geselecteerde locatie een functioneel, comfortabel en veilig Hoppinpunt te maken. De Ontwerpwijzer verzamelt richtlijnen en ontwerpvoorwaarden voor alle Hoppinpunten. Vanuit een duidelijke visie en voortbouwend op enkele belangrijke uitgangspunten worden voor een kwalitatieve inrichting van elk Hoppinpunt alvast deze 10 principes naar voor geschoven.

principe-1.jpgPrincipe 1: Pilootproject Hoppinpunt Halle Dorp in Zoutleeuw. principe-3.jpgPrincipe 3: Pilootproject Hoppinpunt Heverlee Station.

principe-5.jpgPrincipe 5: Pilootproject Hoppinpunt Halle Dorp in 
Zoutleeuw

principe-6.JPGPrincipe 6: Pilootproject Hoppinpunt Middenhut in Sint-Genesius-Rode met waterdoorlatende verhardingen
principe-8.jpgPrincipe 8: Pilootproject Hoppinpunt Heverlee Station met een centrale ligging aan het station principe-9.jpgPrincipe 9: Pilootproject Hoppinpunt Brandweerstraat in 
Gavere
  1. Creëer meer ruimte en functies op het Hoppinpunt: door functies ruimtelijk op een slimme manier in te delen, creëer je meer ruimte én functies.
  2. Richt het Hoppinpunt robuust en flexibel in: kies voor duurzame materialen om vandalisme te ontmoedigen en om de plek kostenefficiënt te onderhouden. Omdat de maatschappelijke noden van een Hoppinpunt aan verandering onderhevig zijn, is het belangrijk om de inrichting flexibel te maken.
  3. Maak het Hoppinpunt herkenbaar, leesbaar en visueel aantrekkelijk: zorg ervoor dat de gebruiker zich kan oriënteren en de functie van de verschillende elementen van het Hoppinpunt begrijpt.
  4. Waardeer het erfgoed en de karakteristieken van het landschap: respecteer de ruimtelijkmorfologische, culturele en historische context.
  5. Hou rekening met de biodiversiteit, ecologische samenhang en bodemkwaliteit van de plek: door bij het ontwerp te kiezen voor de juiste beplanting en materialen kan het Hoppinpunt bijdragen aan de biodiversiteit en de ecologische samenhang versterken.
  6. Maak het Hoppinpunt klimaatbestendig: een Hoppinpunt moet bestand zijn tegen de veranderende klimatologische omstandigheden. Kies daarom bijvoorbeeld voor waterdoorlatende verhardingen.
  7. Kies bij voorkeur voor energiezuinige installaties. op sommige Hoppinpunten kan energie opgewekt worden.
  8. Bevorder de gezondheid van de gebruiker: door de centrale ligging van het Hoppinpunt speel je in op de gezondheid van de gebruiker omdat het voor de meesten te voet of met de fiets bereikbaar is.
  9. Maak het Hoppinpunt goed toegankelijk voor alle gebruikers, met of zonder beperking, ongeacht leeftijd en omstandigheden, zodat iedereen zich zelfstandig en zonder assistentie kan verplaatsen. De informatiedragers die zijn aangebracht op de Hoppinpunten, zijn bruikbaar voor alle gebruikers, met of zonder visuele beperking.
  10. Stimuleer de economische vitaliteit: Het Hoppinpunt draagt in de mate van het mogelijke bij aan de versterking van het reeds aanwezige economische weefsel.

Ga aan de slag met de ontwerpwijzer

Met dit als kader krijg je in de ontwerpwijzer elementaire info over de inrichting van elk type Hoppinpunt (15) en worden per thema (bv. voetgangers, deelwagens) de concrete ontwerprichtlijnen meer in detail toegelicht.

Ga aan de slag met de ontwerpwijzer op wegenenverkeer.be/zakelijk/documenten/ontwerprichtlijnen/hoppinpunten !

 

Mobipunt

Vragen over het nieuwe BVR Hoppinpunten?