Vlaanderen breekt uit

Uit mobiliteitsbrief 223 - Ontharding

Om het probleem van verharding aan te pakken, lanceerde het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid het programma ‘Vlaanderen breekt uit’. Via projecten en proeftuinen onderzoekt dit programma hoe de Vlaamse overheid ontharding kan stimuleren en faciliteren.

vlaanderenbreektuit.jpg44 proefprojecten

Binnen het programma ‘Vlaanderen breekt uit’ zijn er verspreid over heel Vlaanderen 44 proeftuinen ontharding ingericht. Ze komen voort uit twee projectoproepen en zijn een eerste stap richting de ontharding van Vlaanderen. Het project op de markt in Wetteren is een van deze proeftuinen.

 

Re-move: waar een wil en een plan is, kan een weg weg

Ook het project Re-move behoort tot de 44 proeftuinen. Het lokale wegennet heeft in Vlaanderen het grootste aandeel in de verharding. Vandaag is het gemeentelijk wegennet in Vlaanderen zo’n 67.000 km lang. Dit cijfer neemt nog gemiddeld met 1 km per jaar per gemeente toe. Het project ‘Re-move: waar een wil en een plan is, kan een weg weg’ onderzoekt hoe we die groei kunnen stoppen en zelfs terugdraaien. Lokale wegen gericht afkoppelen van het autowegennet door ze te ontharden weert sluipverkeer, stimuleert duurzame verplaatsingswijzen, herstelt het landschap en zorgt voor een betere waterinfiltratie. Re-move onderzoekt in verschillende gemeenten en steden waar onthardingspotentieel aanwezig is. Re-move past het onderzoek toe in pilootgemeente Mechelen en test de ontharding van wegen uit in pilootcases. Doel is om tot een bruikbare methodiek komen voor alle gemeenten in Vlaanderen die op termijn ingebed kan worden in de dagelijkse werking van lokale overheden.