Wetteren onthardt met groene open ruimte

Uit mobiliteitsbrief 223 - Ontharding

De nieuwe kerktuin in Wetteren zorgt voor meer open ruimte in het centrum en vormt tegelijk een groene verbinding.

Rond de Sint-Gertrudiskerk op de Markt in het centrum realiseerde Wetteren met een nieuwe kerktuin een ontharde open ruimte met veel groen. Enkel waar het nodig is voor de toegankelijkheid werd nog verharding voorzien. Om voldoende open ruimte voor dit project vrij te maken, kocht het stadsbestuur een oud appartementsgebouw vlakbij de kerk op en brak het af. De nieuwe kerktuin is de ontbrekende schakel in het blauwgroene netwerk tussen de Markt, het nieuwe gemeentehuis en de nieuwe Scheldebrug. Het regenwater van het dak van de kerk wordt opgevangen voor hergebruik, gebufferd in een infiltratievoorziening en zo nodig afgevoerd naar de regenwaterriolering.

Wetteren.jpgGroene terrassen en trappen vangen het hoogteverschil op de groene verbindingsweg tussen de Markt en de Schelde op. Dankzij de verharde strook naast de kerk is de verbinding ook toegankelijk voor mensen met een verminderde mobiliteit.

Hoogteverschil

De nieuw aangelegde groenzone bestaat uit verschillende terrassen met grasvelden en vaste planten, een trappenpartij en een wandelpad. Ze overbruggen het hoogteverschil tussen de Schelde en Markt. Ondanks het hoogteverschil is getracht om de kerktuin zo toegankelijk mogelijk te maken. De muurtjes van het onderste gedeelte sluiten immers drempelloos aan op het voetpad langs de Marktdreef, waardoor de onderste en de bovenste terrassen ook toegankelijk zijn voor personen met een verminderde mobiliteit.

Wetteren breekt uit!

Het onthardingsproject op de Markt van Wetteren is een van de proeftuinen van ‘Vlaanderen breekt uit!’ van het Departement Omgeving. Door deelname aan de projectoproep verbond Wetteren zich ertoe om de afname van de verharde oppervlakte gedurende tien jaar in stand te houden. In ruil ontving de gemeente 250.000 euro subsidies en een brede overkoepelende begeleiding.