Mobiliteitsbrief

Wat kan beter?

Uit mobiliteitsbrief 244 - Fietssnelwegen

De rolverdeling bij fietssnelwegen is complex. Er zijn tal van overheden en partners betrokken. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW) rolt de komende maanden acties uit om de samenwerking nog vlotter te maken.

Visie op papier

Probleem
De visie voor de aanleg van fietssnelwegen is verspreid over allerlei besluiten en charters. Er is nog te weinig een gebundelde visie waarop iedereen kan terugvallen.

Actie
DMOW schrijft in overleg met alle partners een visietekst met een duidelijke rolverdeling.

Timing 
De visietekst moet klaar zijn voor de zomer van 2024.

Stuurgroep aan het roer

Probleem
De samenwerking tussen alle partners is cruciaal. Vaak verloopt ze al goed, maar ze is nog te weinig gecoördineerd. De afstemming en planning van alle processen kan vlotter.

Actie
DMOW richt een ‘Vlaamse stuurgroep fietssnelwegen’ op die twee keer per jaar samenkomt. Ook de regionale of provinciale stuurgroepen voor fietssnelwegen zijn nieuw in de regio’s. De Vlaamse stuurgroep geeft advies aan de regionale stuurgroepen. De regionale stuurgroepen voeden op hun beurt weer de Vlaamse stuurgroep. Die onderlinge wisselwerking versterkt het fietssnelwegenbeleid.

Timing
De Vlaamse stuurgroep kwam het afgelopen jaar twee keer samen. Tegen de zomer van 2024 moet de werking helemaal op punt staan.

Gezamenlijk onderhoud

Probleem
Het beheer en onderhoud van de fietssnelwegen zit zowel bij Vlaamse als lokale overheden. Dat kan waarschijnlijk efficiënter.

Actie
De wegbeheerders gaan in dialoog over het onderhoud van de fietssnelwegen. Samen kijken ze of het haalbaar is om het onderhoud door één partij te laten uitvoeren.

Timing 
In de winter van 2023-2024 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de Vlaamse Waterweg nv en het DMOW met een proefproject. AWV onderhoudt een winter lang een stuk fietssnelweg met verschillende wegbeheerders. Na evaluatie van het proefproject wordt bekeken of het efficiënt is om dat verder uit te rollen.

Deze acties kwamen er na een grote audit over de rolverdeling bij fietssnelwegen. Lees het rapport van de audit op publicaties.vlaanderen.be.