Stad Gent werkt al jaren aan voetgangersvriendelijke straten. Wij spraken met Veerle Bekaert van het Gentse Mobiliteitsbedrijf over hun Voetgangersplan.
“Je te voet verplaatsen heeft veel voordelen. Het is gezond, het nodigt uit tot sociale interactie en het is goed voor de lokale economie. Wandelen is dus al jaren een aandachtspunt in Gent. Het stadsbestuur wil structureel werk maken van een voetgangersvriendelijke openbare ruimte. Daarom zijn we enkele jaren geleden gestart met de opmaak van het Voetgangersplan. In januari 2023 keurde de gemeenteraad het Voetgangersplan goed. Nu zijn we volop bezig met de eerste acties.”
“In 2040 moet wandelen evident zijn voor elke Gentenaar. Elke verplaatsing te voet moet aangenaam en veilig zijn. Daarvoor hebben we drie ambities. Ten eerste willen we ervoor zorgen dat aandacht voor voetgangers verweven is in het hele beleid van de stad. Of je nu werkt rond stedenbouw, gezondheid of toerisme, iedereen moet aandacht hebben voor de voetganger. Ten tweede willen we een openbare ruimte creëren op maat van de voetganger. Dat betekent ruime, comfortabele en veilige voetpaden. De derde ambitie gaat over de mentaliteit van de Gentenaar. Wandelen door de stad moet het nieuwe normaal worden. Daarin spelen communicatie en sensibilisering een grote rol.”
Een lagere boordsteen aan een voetpad maakt soms al het verschil of iemand met een rollator naar de winkel kan of niet.’’
“Sommige acties zijn strategisch. Zo organiseren we bijvoorbeeld een Voetgangersacademie. Die bestaat uit vormingen en kennisdagen voor andere stadsdiensten. Daarmee willen we bewustwording creëren en iedereen eigenaar van het voetgangersbeleid maken. Anderzijds zijn er ook heel wat concrete acties op het terrein. Zo maken we werk van allerlei kleine ingrepen die voetpaden veiliger en comfortabeler moeten maken, zoals een oversteekplaats of een lagere boordsteen. Dat kan al het verschil maken of iemand met een rollator naar de winkel kan of niet.”
“Ga gewoon van start! Een voetgangersplan opmaken lijkt misschien een gigantische opdracht. Maar begin er gewoon mee en betrek meteen alle stadsdiensten. Zo kijkt gaandeweg iedereen meer met een voetgangersbril en zet je snel grote stappen vooruit.”