Pendelen aantrekkelijker in Londerzeel

Uit mobiliteitsbrief 96 - Duurzaam woon-werkverkeer

Voor werknemers in de bedrijvenzones van Londerzeel wordt pendelen met de trein een stuk aantrekkelijker dankzij de nieuwe pendelfietsen aan het station.

MOB9640F01.jpg(Foto: Jerry De Brie)
De infrastructuur voor het Fietspunt aan het station in Londerzeel is er al. Tegen de zomer 2008 moeten ook de 80 pendelfietsen er zijn.

Tegen de zomer 2008 komt er aan het station van Londerzeel een Fietspunt met 80 fietsen en een fietsherstelplaats. Pendelaars die met de trein naar Londerzeel komen, kunnen gratis een pendelfiets gebruiken om naar het werk in de nabijgelegen industriezones of het gemeentehuis te fietsen. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, de Industriegroep Londerzeel, VOKA en Haviland. De stad betaalt zelf 30 fietsen. Het is immers ook de bedoeling dat hun eigen werknemers er gebruik van maken.

Sneller op het werk

De bedrijvenzones liggen op ongeveer 1,5 km van het station. Dat is voor velen net te ver en houdt hen tegen om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. Door fietsen aan te bieden, wordt het natraject verkort, waardoor het pendelen met de trein aantrekkelijker wordt. Het project krijgt, gespreid over vier jaar, ongeveer 100.000 euro uit het Pendelfonds. Daarna zou het project zelfbedruipend moeten zijn, onder meer dankzij alternatieve inkomsten via de verhuur van fietsen aan toeristen.