Bonheiden verving dienstvoertuigen door drie elektrische deelwagens

Uit mobiliteitsbrief 227 - Elektrisch laden

Op het dak van het gemeentehuis en de bibliotheek van Bonheiden liggen zonnepanelen, die stroom voorzien voor drie slimme laadpalen en dus ook voor de drie elektrische deelwagens die eraan gelinkt zijn. Thomas Pluymers, duurzaamheidsambtenaar in Bonheiden: “Omdat onze dienstwagens het grootste deel van de tijd stilstaan, ontstond het idee om autodelen in onze gemeente te lanceren.”

Partago ThomasThomas Pluymers: “Inwoners die hun nummerplaat inleveren en instappen in het autodeelnetwerk, krijgen een premie.”

Wat was de aanleiding om elektrische deelwagens te introduceren?

“Midden 2018 hebben we drie sterk verouderde dienstvoertuigen vervangen door elektrische deelvoertuigen. Omdat onze dienstwagens het grootste deel van de tijd stilstaan, ontstond het idee om autodelen in onze gemeente te lanceren. Met de inbreng van onze eigen kilometers van onze dienstverplaatsingen werden we als kleine gemeente voor autodeelaanbieders toch een interessante case.”

bonheiden.jpgJullie laadpalen zijn ‘slim’. Wat houdt dat in?

“De laadpunten zijn voorzien van een slimme sturing die de opgewekte zonnestroom zo optimaal mogelijk inzet. Een van de laadpalen is bovendien bidirectioneel, de eerste in Vlaanderen. Die laadpaal werkt dus in twee richtingen: hij geeft niet enkel stroom aan de voertuigen, hij kan die ook terughalen en op het net van ons gemeentehuis overbrengen.”

Welke tips hebben jullie voor lokale besturen die elektrische deelwagens willen introduceren?

“Het is belangrijk om de wagens de hele dag en niet enkel na de werkuren en in het weekend beschikbaar te stellen. Om mensen aan te moedigen hun eigen of tweede wagen weg te doen, wat het uiteindelijke doel is van autodelen, moet het aanbod voldoende groot zijn. Lokale besturen kunnen ook samenwerken met coöperaties, waarmee zowel onze deelwagens als onze zonnepanelen werden gefinancierd om zo direct burgers bij autodelen te betrekken. Inwoners die hun nummerplaat inleveren en instappen in het autodeelnetwerk, geven wij bovendien een premie van 250 euro, die het aandeel van deautodeelcoöperatie volledig dekt.” 

Ook interessant