‘Lokale besturen zorgen via uitrol van laadinfrastructuur mee voor gezondere lucht en minder CO2’

Uit mobiliteitsbrief 227 - Elektrisch laden

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft duidelijke ambities rond laadinfrastructuur. Lokale besturen zijn daarin een essentiële partner. “We staan midden in een klimaattransitie. Daarom zetten we in op geen nieuwe fossiele brandstofwagens meer vanaf 2029 en is een versnelde uitrol van laadinfrastructuur noodzakelijk. Vlaanderen zal lokale besturen maximaal ondersteunen bij de uitrol van laadpunten op het publieke domein."

Lydia Peters, Vlaams minister van Mobilteit en Openbare WerkenLydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Naast het stimuleren van de uitrol via projectoproepen, is ook een kader voor lokale besturen belangrijk. Dit is een ‘en-en-verhaal’ waarin bedrijven en lokale besturen samenwerken.

Wat is de rol van lokale besturen?

“Steden en gemeenten zijn belangrijke partners in de transitie naar zero-emissievoertuigen. De Vlaamse overheid ondersteunt hen daarin. Voor de uitrol van publieke laadpunten op het openbare domein zal de Vlaamse overheid de coördinatie en opvolging van de uitrol op zich nemen en zo de lokale overheden ondersteunen. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen binnenkort aanvragen indienen voor een laadpaal op openbaar domein, als ze op privéterrein geen laadmogelijkheden hebben. Per aanvraag bepaalt de wegbeheerder mee waar de laadinfrastructuur komt, in samenspraak met Fluvius en de laadpuntexploitant.
Daarnaast kunnen gemeenten strategische locaties voorstellen voor laadpalen op openbaar domein, denk bijvoorbeeld aan laadeilanden op pleintjes in stadcentra of laadinfrastructuur op Hoppinpunten. Om lokale besturen te informeren en ondersteunen, is er nu de Leidraad Lokaal Laden. Vanuit hun kennis van de lokale situatie zijn zij ideaal geplaatst om bedrijven en inwoners aan te moedigen om laadpalen publiek of semipubliek open te stellen waar mogelijk.”

Is elektrisch rijden haalbaar en betaalbaar voor iedereen?

“Ik wil elektrisch rijden zo eenvoudig en comfortabel mogelijk maken. De Vlaamse overheid zal daarom de burger, bedrijven en lokale besturen informeren, via de website www.vlaanderen.be/milieuvriendelijke-voertuigen of via informatie- en communicatiecampagnes. Daarnaast voorzien we financiële voordelen, 
zoals een vrijstelling van de belasting op de inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. Voor bedrijven voorzien we projectsteun voor de installatie van publieke of semipublieke laadpalen op hun terrein. Voor mensen die geen eigen auto meer nodig hebben, ontwikkelen we de elektrische deelmobiliteit en andere elektrische voertuigen, zoals fietsen, speedpedelecs en bromfietsen, onder meer bij Hoppinpunten. En dan zijn er ook nog federale maatregelen om elektrisch rijden goedkoper te maken, zoals de fiscale aftrek voor de installatie van laadinfrastructuur, zowel voor bedrijven als particulieren.”

Waarom moet het zo snel gaan?

“De klimaatverandering gaat uitermate snel. Het recente VN-klimaatrapport is daarover heel duidelijk. Het is essentieel dat we samen werken aan de klimaatuitdagingen. Onder andere door over te schakelen naar zero-emissiewagens. Mobiliteit is verantwoordelijk voor 21% van de CO2-uitstoot in Vlaanderen. Het is mijn ambitie om samen met alle stakeholders dat cijfer te reduceren. Een versnelde uitrol van laadinfrastructuur is daarin essentieel, vandaar de diverse projectoproepen vorig jaar. 
Het grootste deel van de laadinfrastructuur zal bestaan uit private laders bij de mensen thuis of op het werk, maar er is ook nood aan publiek toegankelijke laadpunten op het openbare of private domein. Waar het kan, zal het laden met normale laders gebeuren. Waar het moet, bijvoorbeeld langs grote verkeersassen, laten we (ultra)snelladers plaatsen.”

Over welke evolutie bent u het meest tevreden?

“De massale reactie op de projectoproepen zorgt ervoor dat we een versnelling hoger kunnen schakelen. Als er straks in Vlaanderen overal voldoende toegankelijke laadinfrastructuur is, dan zorgt dit voor vertrouwen en gaat de transitie vlot verlopen. Ik ben de bedrijven die investeren in laadinfrastructuur dankbaar. Zij vormen een cruciale schakel in het vergroenen van het wagenpark. De lokale besturen zijn nu mee aan zet. Zij bepalen mee waar laadpunten komen. Ik heb er het volle vertrouwen in dat zij mee op de kar springen.”

Ook interessant