Mobiliteitsbrief

Oud-Turnhout deelt elektrische dienstvoertuigen met burgers

Uit mobiliteitsbrief 227 - Elektrisch laden

Sinds juli 2021 deelt Oud-Turnhout twee van zijn elektrische dienstvoertuigen met de inwoners, die sinds december 2021 kunnen gebruikmaken van vier nieuwe publieke laadpalen. Stef Vanherck, stafmedewerker in Oud-Turnhout: “Door het aanbod te creëren, hopen we dat de vraag zal volgen.”

Wat was de aanleiding om elektrische deelwagens uit te rollen?

“Ons project is vanuit het bestuur ontstaan. Sinds enkele jaren hebben we geen duurzaamheidsambtenaar meer, maar werd duurzaamheid als vast item in elke dienst geïncorporeerd. Toen een gedeelte van ons wagenpark twee jaar geleden aan vernieuwing toe was, hebben we vanuit die duurzaamheidsgedachte gekozen voor elektrische modellen. Twee daarvan zouden we meteen delen met onze burgers. Door in te zetten op het aanbod, willen we onze burgers sensibiliseren en hopen we zo dat de vraag zal volgen.”

Vinden burgers makkelijk hun weg naar de deelwagens en laadpalen?

“We hebben daarvoor de twee deelwagens goed in het zicht op het gemeenteplein geplaatst. De leverancier laat ons weten tevreden te zijn over het gebruik van de burger. Vooral de laadpaal aan de sporthal is populair, omdat burgers hun wagen kunnen inpluggen tijdens het sporten.”

Welke tips hebben jullie voor andere lokale besturen voor de uitrol van elektrische deelwagens?

“De opdracht is niet eenvoudig, maar laat je hierdoor niet afschrikken! Het loont om je als lokaal bestuur te laten begeleiden bij de uitrol. Collega’s kunnen zich verder laten inspireren door onze bestekken, die ze kunnen raadplegen via het softwarepakket voor overheidsopdrachten (3P).”

Ook interessant