Mobiliteitsbrief

Hoe maak je van autodelen een succes?

Uit mobiliteitsbrief 227 - Elektrisch laden

“Steeds meer steden en gemeenten rollen deelwagens uit voor hun inwoners. Momenteel is al 26 % daarvan elektrisch. Dat is gigantisch in vergelijking met de particuliere wagens, waarvan maar 1% elektrisch is”, zegt Bram Seeuws, beleidscoördinator bij Autodelen.net, het verbindend netwerk van gedeelde mobiliteit in Vlaanderen en Brussel. 

Bram SeeuwsBram Seeuws: “Lokale besturen zijn niet alleen facilitator, maar ook communicator van autodelen.”

Hoe kunnen lokale overheden deelwagens uitrollen?

“Ofwel is de autodeelaanbieder eigenaar van de deelwagens, wat het vaakst voorkomt, ofwel is het stads- of gemeentebestuur dat, wat vandaag minder voorkomt. Een derde manier is om als lokale overheid een abonnement af te sluiten met één of meerdere autodeelaanbieders die al een autodeelsysteem hebben uitgerold. Dat is enkel mogelijk in steden waar autodeelaanbieders al actief zijn en een voldoende dekkingsgraad hebben.”

Waarmee houden lokale besturen het best rekening bij de uitrol?

“Om van autodelen een succesverhaal te maken, is het noodzakelijk om in te zetten op drie pijlers: aanbod, vraag en randfactoren. Deelwagens zonder gebruikers zullen niet renderen, gebruikers zonder deelwagens kunnen niet starten en autodelen introduceren zonder bijvoorbeeld een aangepast parkeerbeleid, is evenmin optimaal.”

Waarvoor kunnen lokale besturen bij Autodelen.net terecht?

“Lokale besturen zijn niet alleen facilitator, maar ook communicator van autodelen. Autodelen.net voorziet ondersteuningstrajecten op maat. We geven communicatieadvies, schrijven mee aan autodeelactieplannen en geven uitleg over autodelen voor het gemeentebestuur. Daarnaast leiden we lokale ambassadeurs op, die medeburgers warm maken voor het concept autodelen. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) dat bijna alle gemeenten hebben ondertekend, heeft de ambitie om 13.200 extra koolstofvrije deelwagens tegen 2030 uit te rollen. Met onze gids ‘Inzetten op koolstofvrije deelmobiliteit dankzij het LEKP ’ willen we lokale besturen inspireren met concrete deelwagentrajecten en kostenramingen.”

Ook interessant