Subsidies voor het toegankelijk aanleggen of herinrichten van haltes

Uit mobiliteitsbrief 232 - Meer Mobiele Gemeente/Stad

Via de subsidies voor het toegankelijk aanleggen of herinrichten van haltes en halte-infrastructuur worden steden en gemeenten ondersteund om de doelstellingen van het masterplan te halen. Deze subsidie vervangt onder meer de betoelaging voor schuilhuisjes via De Lijn, die afliep op 2 oktober. Subsidieaanvragen indienen kan vanaf nu bij het Departement MOW.

Voor wie

Stads- en gemeentebesturen in Vlaanderen kunnen subsidies aanvragen voor haltes van het toekomstig kernnet of aanvullend net, die vanaf 2022 toegankelijk worden (her)aangelegd. Het gaat over haltes langs gemeentewegen die de gemeenten zelf in beheer hebben.

Bedrag

Voor elke halte die toegankelijk wordt aangelegd - voor mensen met een motorische én visuele beperking - wordt er 5.000 euro voorzien. Was de halte al toegankelijk voor mensen met een motorische beperking, maar ontbrak de tactiele geleiding? Dan is er 650 euro beschikbaar om de halte ook toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De subsidie voor de uitrusting van de halte bedraagt 75% van de kostprijs, met een maximum van 12.000 euro, voor de levering en plaatsing van een schuilhuisje, met inbegrip van een zitbank en vuilnisbak, en 75% van de kostprijs, met een maximum van 11.000 euro, voor de levering en plaatsing van een fietsenstalling. Op woensdag 28 september 2022 organiseerde VVSG samen met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en De Lijn een webinar over het Besluit haltes en halte-infrastructuur en bijbehorende subsidieprocedure. Een overzicht van de Q&A, de PowerPointpresentatie en een integrale opname van het webinar vind je via https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/webinar-toegankelijke-haltes-en-halte-infrastructuur.

Meer info over de subsidies vind je via www.vlaanderen.be/subsidies-voor-het-toegankelijk-aanleggen-of-herinrichten-van-haltes.